delonghi magnifica s ecam bra? Och vad betyder alla nummer?

johanhag

Active member
Hej!

Är ute efter en prisvärd instegs helautomatisk espressomaskin. Har kört Gaggia Classic och en Graef CM800 i några år och inte helt nöjd, får det inte tillräckligt finmalt med kvarnen skulle jag tro, rinner för snabbt och blir för stora koppar. Men istället för en ny kvarn tänkte jag prova en helautomatisk maskin istället, och Delonghi magnifica s ecam verkar många vara nöjd med. Tror ni den är nåt att ha eller finns det nåt bättre i samma prisklass?

En annan sak jag blir förvirrad av är alla modellnummer.. 21.117 B, 22.110 SB osv osv. Jag antar att första siffran är modellåret? Och sista har jag listat ut är färgen. Men vad betyder 110, 117 osv? Hittar ingen guide efter massa googling..
 

Jonken

Well-known member
Kan inte svara ang. modellnr, men däremot att de där maskinerna är ett stort steg ner från en Gaggia Classic + Graef CM800 - så om du inte är nöjd med espresson du får nu tror jag absolut inte att du kommer gilla det du får från Delonghin.

CM800 ska fungera helt okej, men kan behöva kalibreras:

Färska bönor och halvfylld bönbehållare förenklar att få bra motstånd, annars är det en bättre investering att lägga slantarna på en bättre kvarn istället för en automat.
 

johanhag

Active member
Hehe kanske får bli en kvarn i så fall :p Jag har gjort en sån kalibrering men nu råkade jag ha sönder kvarnen när jag provade igen, så därför jag tänkte att helautomatisk kanske är bra istället för kvarn.

Tips på en bra kvarn då som inte kostar skjortan? Snäppet över Graef:en är nog bra, fick köra på allra finaste nivån och det funkade väl hjälpligt om bönorna var färska.
 

Kaffeultras

Well-known member
Håller med jonken fullt ut, satsa på en kvarn!

Vill du ha med hopper skulle jag rekommendera Eureka Mignons olika varianter, blir ett lagom stort steg upp från Graef utan att kosta skjortan. Finns med och utan timer. Ägde en tidigare men bytte till single dose.

Vill du testa single dose skulle jag säga att DF64 också är en en klass för sig i den lägre budgeten, men du skulle behöva göra en liten mod och justera declumpern men det är lätt fixat! Jag har en själv men har installerat andra malskivor.
 

Jonken

Well-known member
Billigaste som ändå är snäppet över får du om du maler för hand. Kingrinder (utan tull och frakt från Frankrike) K2 om du gillar lite syrligare espresso eller K3/K4 för mer traditionell.

Snikvarianten med Eureka kan vara att köpa Filtro och byta malskivor ;).. men det blir svårare att finjustera eftersom inställningen har grövre gänga. En stor fördel annars med att satsa på DF64/G-Iota är att du då får tillgång till många olika malskivor så att det går att uppgradera/ändra kvarnen utan att behöva köpa en ny.
 

Kaffeultras

Well-known member
Enig!
Men om man tänker arbetsflöde som ska vara likt Graefen men samtidigt vara bättre med så lite eget pill som möjligt hde jag kikat på manuele. Lär säkert komma erbjudanden från flera återförsäljare under black friday.

 

johanhag

Active member
Tack för alla tips! En Eureka Mignon ser ju bra ut, men vad skiljer en Crono från en Manuale? Skiljer ju mer än 1000 kr i pris men verkar vara samma motor och malverk? Och borde väl gå att mala rakt ner i filtret även med en Crono även om den inte marknadsförs för Espresso?
 

Kaffeultras

Well-known member
Är andra malskivor som jag förstått det så de skulle behöva bytas tror jag. Jonken har nog bättre koll på filtermodellerna eftersom han skrev om det högre upp i tråden.
 

Jonken

Well-known member
Jamen precis, malskivorna behöver bytas på nya Crono för att kunna mala riktigt fint (kan kanske gå att brygga någon sorts espresso med bryggskivorna men antagligen inte tjock, traditionell. Hittar man en äldre Crono i lager någonstans kommer den med espressoskivor från fabrik). Eureka har så många modeller att det inte är helt lätt att hålla koll på alla ;) men jag tror faktiskt att man får mer för pengarna på sätt och vis med en Crono än en Manuale eftersom den har timer. Jag tror att justeringsskruven är grövre även för Crono så att det blir svårare (men inte omöjligt) att göra finjusteringar. Plus att den maler i minst 5 sekunder i taget, vilket blir irriterande om man bara vill få en gnutta till eller bara bli kvitt någon gram gamla rester.

Sympatiskt att det går att välja mellan många prisnivåer bland Eurekas produkter, men till viss del påminner det också om när en hårdvarutillverkare bygger in onödiga spärrar i det billigare utbudet.
 
Senast ändrad:

Tobbe

Well-known member
James Hoffman väljer en begagnad Gaggia Classic och en Sage kvarn eller Iberital MC2 som det mest prisvärda under 250 pund.

 

Jonken

Well-known member
Iberital MC2 säljs i alla fall inte i Sverige längre såvitt jag vet. Ascaso I-2 är i stort sett samma kvarn med lite snyggare yttre, minus timer. Varken den eller Sage blir direkt något steg upp i byggkvalitet dock.
 

johanhag

Active member
Ok! Så av alla modeller listade är ändå Eureka Mignon Manualen den bästa? Har kollat på lite recensioner osv och det verkar ju så
 

johanhag

Active member
Det blev en Eureka Mignon Silencio, 15% black friday rea :) Nästa grej är väl ett PID kit till Gaggian, nån som har tips på vart jag får tag i det? Hehe har verkligen gjort en 180 från en billig böna till kopp maskin :p
 

johanhag

Active member
Yes! Graef:en var ju inte tyst direkt 😅

Hmm har försökt mig på att temp surfa men blir inte klok på det, googlat men står olika överallt.. När lampan tänds (efter några varvs uppvärmning) har jag läst att temperaturen fortsätter upp några grader till? Sen kan man värma upp ytterligare med ångknappen men nån sekund för länge gör att det blir för varmt och kaffet blir bittert.. Känns som en gissningslek, eller finns det nån tydlig steg för steg guide?
 

Jonken

Well-known member
När lampan tänds (efter några varvs uppvärmning) har jag läst att temperaturen fortsätter upp några grader till?
Ja det stämmer, det är en enkel bimetall-termostat.

Nu var det ett antal år sedan jag använde en Classic, men om jag inte minns fel brukade jag spola vatten för att det skulle sluta fräsa/komma ånga, sätta i portafiltret och vänta på att lampan skulle tändas och brygga direkt. Kokaren är ju extremt liten så temperaturen kommer sjunka en del under bryggning oavsett (bättre än att den ökar).

Om man hittar en enkel rutin är det inte hela världen, men det kan såklart vara trevligt att inte behöva tänka på det - speciellt om man brygger flera på raken.
 

johanhag

Active member
Nu har jag börjat få till temp-surfning och rätt bra espressos. Såklart kommer nästa steg i kaninhålet 😅

Växlar mellan espresso och V60 nu, och vill ju optimera filterkaffet också. Har hittills kör Eureka Mignon Silenzia kvarnen för espresso och en Wilfa WSCG-2 kvarn jag hade sen tidigare för filterkaffet. Men jag antar att Eureka:n är bättre även för V60? Så då skulle man ju vilja köra single dose för att kunna växla mellan olika sorters kaffe. Funderar på:
- Växlade ett drygt varv från espresso för att få filter-malning. När jag vred tillbaka var det kaffe kvar maskinen och det var rätt trögt att vrida, sen klickade kvarnen till utan att starta. Antar att lite kaffebönor var emellan så stegade tillbaka och malde lite på vägen nästa gång vilket funkade bättre. Funderar på om det kan vara dåligt för kvarnen att justera för stora steg till finare malning när kaffe är kvar i maskinen? Skulle singel-dosering hjälpa?
- Är Eureka Mignon Silenzio bra för singel dosering? Är ju lite meckigt att vrida mer än ett varv men går nog att få till ok.
- Finns single dose modifikationer man kan göra med annan hopper osv, är det värt?
- Kanske lika bra att köra vidare med Wilfan för filter? Eller tror ni skillnaden är stor?

Det var vad jag funderar på för tillfället 😜
 

Jonken

Well-known member
Härligt att det blir gött kaffe :)

Det kan vara rimligt att anta att den maler lite bättre för V60 än WSCG-2 trots att man använder espresso-skivor. Brygg sida vid sida några gånger så vet du säkert, i slutändan är det ju personlig preferens som avgör också.

I fortsättningen är det bra att ha för vana att alltid ha kvarnen igång när ju justerar finare, speciellt för stora justeringar. När du enkeldoserar slipper du slöseriet det annars resulterar i.

Jag tror att du behöver någon slags bälg för att kvarnen ska fungera smidigt för enkeldosering. Finns en som ska vara bra till salu på forumet: https://riktigtkaffe.se/kaffe/single-dose-hopper-blower-till-eureka-mignon-rocket-faustino.15345/
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,468
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp