DeLonghi Dedica 685 - Mala finare för bättre espresso?

Husabuse

New member
Tjena!

Jag har kört med min Dedica länge med trycksatt filter, helt omedveten om hur det fungerar egentligen...och varit halvnöjd med resultatet.

En ny filterkorg är inköpt (och en riktig tamp), och testad - men det går alldeles för snabbt genom filtret, och smaken blir därefter.
Min gamla wilfakvarn klarar inte att mala fint nog antar jag, så jag testade att köpa på kaffebutik och bad specifikt om riktigt finmalet och förklarade vad jag ville ha det till.

Sammalika, det drar 60 cl genom filtret på ~9 sekunder.

Jag antar att det enda det handlar om är att mala kaffe finare? Klarar inte kaffebutiker av att mala för ej trycksatt filterkorg?

Jag skall modda filterhållaren idag är tanken så jag ser vad som händer, pucken ser inte ut som att det är hål någonstans, den är solid och fin


Om det bara är att bita ihop och shoppa en kvarn, vad skall man sikta på i någorlunda budgetklass som faktiskt fungerar?
 

Husabuse

New member
Great success....Theboden i Västerås som var en av de jag provade färdigmalet från, där var det fint nog att börja likna något. Nu tog det nära 25 sekunder för 15 gram kaffe att bli en vettig espresso.

Nu ser man vad som händer också, det såg rätt ok ut, det börjar i ytterkanterna, och rinnet samlas till en i mitten.

Så det handlar bara om malningsgrad - dags att shoppa kvarn, men vilken? :)
 

Jonken

Well-known member
Det är jättesvårt för en butik att gissa en malningsgrad eftersom den beror på maskin, korg, dos, bönor osv.
Ja, du behöver en kvarn. Pass på bara så att du inte maler för fint, Dedican kan spruta het sump runt kanten av portafiltret (och så har den ju ingen trevägsventil för att släppa ut trycket efteråt, så man bör vänta en minut eller två innan man tar bort portafiltret efter bryggning - i längden är det en bra idé att byta ut maskinen också..)

Graef gör de billigaste elektriska kvarnarna som fungerar okej. Orkar du mala för hand kan du få något bättre för en liten slant till, annars är det alltid rekommenderat att lägga så mycket man kan på kvarnen.
 

bauta

Well-known member
Rätt malningsgrad är AoO för espresso. Det kan behöva justeras varje dag beroende på luftfuktighet tex.
Det som på engelska kallas "dial in".

Sen är det oxo väldigt beroende på kaffets ålder sedan rostning. Det jag rostar själv kanske funkar med inställning 15, men köpta hela finbönor som är några månader kräver inställning 10.

Trycksatt filter är såvitt jag vet en gummibälg som ligger under kaffepucken och simulerar lagom tryckfall genom pucken?
Det är nåt som jag avråder ifrån, Det är kaffet som ska ge tryckfallet och därigenom släppa ifrån sig smak.
 

Forumstatistik

Trådar
14,593
Inlägg
155,176
Medlemmar
19,303
Senaste medlemmen
Sebastianocarlsson90
Topp