De däringa La Pavoni...

carpelux

Member
Hur snabbt kan man komma till skott med en La Pavoni ifrån det att man startar den kall?
Jag har en stor cafemaskin idag men det tar både tid och energi att värma upp den för att göra ett par dubbla epresso på morgonen och likaså efter maten, så jag funderar på att göra mig av med den och skaffa något mindre. Svart utan mjölk är det enda jag dricker så jag har fått för mig att en La Pavoni skulle vara rätt.
 

attis

Well-known member
Beroende på hur mycket vatten du häller i så nånstans mellan 5-10 min. Snabbare om du använder vattenkokare först. "ett par" är max för Pavonin, sen måste den svalna ett tag.
 

GLC

Well-known member
Då var det äntligen dags för mitt första inlägg här!

Efter att ha läst enorma mängder inlägg här på forumet om olika maskiner och tekniker osv. har jag äntligen tagit steget och skaffat mig en helt egen espressomaskin. Det blev såklart en La Pavoni Europiccola Millenium (eftersom de är så härligt italienskt snygga och krångliga). Killen jag köpte den av verkade hade mest haft den som en snygg inredningsdetalj när han skulle homestyla en lägenhet. Både tamper och dubbelfilter saknades.

Nu har jag ägnat två dagar åt att lära mig de grundläggande teknikerna för att faktiskt få ut kaffe i koppen och känner att jag borde börja lära mig att faktiskt få det att smaka bra också.

Vet inte om jag vågar erkänna det (som att svära i kyrkan?), men eftersom maskinen inte kom med någon tamper har jag fått platta till kaffet med en sked. :unsure:

Nu till mina frågor. Jag har kollat runt lite efter nödvändiga tillbehör som tampers, mjölkkannor, rengöringsborstar, dubbelfilter m.m. och kommit fram till att Orphan Espresso har de grejerna jag vill ha till ett rimligt pris. Ni som handlat från Orphan Espresso hur lång tid brukar det ta att få sina grejer? Är som sagt i akut behov av tamper. :p

Såhär ser i alla fall min utrustning ut i dagsläget.
2011-10-25_19-01-25_3.jpg

Snyggt, den där maskinen var jag sjukt nära att köpa men det blev en La Pavoni Professional istället. Känner igen den då du skrev att den saknade dubbelfilter. I övrigt verkar den ha varit i väldigt fint skick.

Jag hittade en Xpressivo Luce tamper för 100 bagis på Electrolux Home, kanske har du samma lycka. Värt är att köpa tamper så man själv kan prova ut den mot filterkorgen och se hur den passar.
 

HE

Well-known member
Åhlens hade en mjölkkanna för en hundring som funkar bra, vet ej om de har den fortfarande. Kan vara bra i början om det börjar tryta i kassan...
Förövrigt så använder jag en 35 cl mottakanna, om någon undrar.
 

uzbek

New member
Orphan Espresso är kungar på handvevat och svårfunnet.
Min försändelse tog tio dagar inkl en helg.
Fraktsatsen fr. USA börjar dock på 12 USD.
Orderexpeditionen och kommunikationen var dock oklanderlig.
 

GLC

Well-known member
Måste visa uppgraderingen av ångtippen till min Pavoni. Sjukt mycket bättre skumning med enhåls. Görs enkelt med en kupolmutter M6.

IMAG0185.jpg

Gamla till vänster och nya till höger.
 

HE

Well-known member
Hur många mm hål är det? Det kanske är dags att pröva, jag har pluggat ett hål, alltså kör jag med två.
 

HE

Well-known member
Satte på en kupolmutter med 1,5 mm hål idag. Hjälp vilket drag, stor skillnad mot två hål! Rekommenderas!
 

Ill-k

Member
Hej allesammans. Säkert en dum fråga men blir det någon skillnad i mängd när man använder singelfiltret gentemot dubbelfiltret? När man lyfter handtaget blir det väl samma mängd vatten ändå eller har jag missuppfattat konstruktionen helt :)
 

HE

Well-known member
Nej du har nig inte missuppfattat. Enligt mina beräkningar blir det ju samma. Däremot blir ju en enkel blaskigare.
 

HE

Well-known member
Ett drag har jag till en dubbel. Jag brukar pressa försiktigt så det kommer en droppe kaffe, fuktar kaffet liksom, sedan drar jag upp igen och ser till att ha fullt med vatten i. Det blir väl ca 4 cl espresso på en dubbel, ungefär. Jag använder inte enkelfiltret, det blir så svårt att få till det helt enkelt, jag vet inte hur La Pavoni har tänkt med alla drag. Det borde finnas fakta på deras hemsida. Annars går det ju maila dem och fråga...
 

attis

Well-known member
Ett drag har jag till en dubbel. Jag brukar pressa försiktigt så det kommer en droppe kaffe, fuktar kaffet liksom, sedan drar jag upp igen och ser till att ha fullt med vatten i. Det blir väl ca 4 cl espresso på en dubbel, ungefär. Jag använder inte enkelfiltret, det blir så svårt att få till det helt enkelt, jag vet inte hur La Pavoni har tänkt med alla drag. Det borde finnas fakta på deras hemsida. Annars går det ju maila dem och fråga...

Nu var det ett tag sedan, men jag gjorde som du fast med enkelfiltret, och i mitt tycket blev det en godare espresso....
Smaken är som.....
 

windeman

New member
Hej, Jag är ny på detta spännande forum och sitter med en La Pavoni köpt i Italien 00.

Har bytt alla packningar även glasröret pga av oförsiktighet.
Nu har prestostaten slutat fungera, den bryter inte kokaren utan nödsäkringen löser ut efter övertryck i maskinen.
Har någon tips på hur man kan justera och kontrollera utan att behöva värma för mycket?

Tacksam för hjälp.

//Lars
 

HE

Well-known member
Hej o välkommen! Menar du köra utan pressostaten? Eller hitta tillbaka till rätt inställning?
 

windeman

New member
Hej o välkommen! Menar du köra utan pressostaten? Eller hitta tillbaka till rätt inställning?

Tack för ditt snabba svar.

Jag menar att justera in prestostaten. Den är förseglad med lack efter justeringen vid tillverkningen. Vet du eller någon annan på forumet om dessa brukar krångla?
Att köra utan tryckvakt ser jag som en säkerhetsrisk som bör undvikas.

MVH, Lars
 
Topp