Dagens lärdomar

Fredrik

Well-known member
Ni som känner mig vet att jag är mycket för att experimentera med kaffet och maskinen. Gärna mäta tryck och temperatur och sånt. I förra veckan bestämde jag mig för att göra en koll av bryggtrycket och justera det till c:a 8.5 bar. Efter det har espresson inte varit sig lik...och det var defintivt bättre innan med tryck upp mot 9.5-10 bar.

Idag var det dags för korrigering. Jag mätte på nytt och det visade sig att min övertryckventil hade valt att öppna redan vid 8 bar och inte 8.5 som jag hade bestämt. Ajdå, men nu är den justerad till 9 bar och jag hoppas att espresson ska smaka underbart igen.

Lärdomen är att övertryckventilen verkar röra på sig och tycker du att din espresso smakar knepigt, testa att mäta bryggtrycket. Det är inte särskilt svårt, utan det enda du behöver göra är att mäte hur mycket vatten som flödar tillbaka till tanken när du kör med ett blindfilter. Via pumptillverkarens pumpkurva kan du sedan översätta detta till tryck. Det sägs att trycket vid bryggning är c:a 0.5 bar lägre än trycket med ett blindfilter.

Espressoitaliano redovisar ett antal kriterier för hur espresso ska bryggas. Bland annat anges en temperatur på 86-90 grader. Lågt tycker vi som flushar till förbannelse med vår överhettade HX-maskin. Dagens lärdom är att det är temperaturen när kaffet lämnar filterhållaren och inte temperaturen på vattnet när det når kaffet. Mäter du temperaturen högt upp i kaffepucken så testa istället i intervallet 91-95 C.

Mer än så här blir det inte på en kaffe-torsdag :)
 

Lars

Well-known member
Ingen mjölkträning idag, Fredrik? Nu blev det OT igen...

Vad använder du för termometer?

/Lars
 
Topp