Dåligt/gammalt råkaffe?

Tobbe

Well-known member
Tänkte jag skulle prova att rosta eget kaffe i ugn då jag läst om hur fantastiskt gott det ska vara. Fick hem råkaffe som jag köpt online i början på veckan. Har rostat 8 omgånger med olika temperaturer och tider. Har testat att röra om bara en gång till flera gånger. Kör i varmluftsugn på perforerad plåt.

Problemet är att jag tycker kaffet smakar skit hur jag än gör. Har testat att dricka det direkt efter rost och några dagar efter.

Man blir ju lite frustrerad när man läser att alla andra lyckas få det iaf hyfsat gott första gången. Kaffet jag provat rosta heter Etiopia Yirgacheffe.

Har börjat fundera på om den dåliga smaken beror mer på kaffets kvalitet än min rostning. Speciellt efter jag luktade på lite annat råkaffe från Etiopien som jag beställde från baristashopen (Har inte hunnit prova rosta detta än). Var en väldig tydlig skillnad på lukten. Doftade blommigt och fräscht till skillnad från det andra som luktade mer gräs/hö. Beställde också ett kaffe från Brasilien med samma beställning som Etiopia Yirgacheffe. Det luktar precis likadant. Borde inte råkaffe från olika världsdelar lukta lite annorlunda?

Vad tror ni erfarna kafferostare? Kan råkaffet vara dåligt?
 

Jonken

Well-known member
Skiljer sig mycket hur de luktar och ser ut, gräs/hö är vanligt. Skulle oroa mig mer om de inte luktade mycket alls eller lite unket/mögel.. men t.ex. i Yemen lagrar man råkaffet i grottor i åratal och det är ju ett uppskattat kaffe. Indiskt kaffe får på sina håll fuktas och blekas i omgångar av monsunen och i Indonesien låter man ibland insekter festa loss i år innan man säljer åldrat mörkbrunt kaffe med massa gångar i.

Kan mycket väl vara så att du inte gillar just det Yirgacheffet. Har bara varit med om ett fåtal gånger då bönorna verkligen är dåliga, med smak av bränt gummi/lösningsmedel är det ganska tydligt :lol:
 

Tobbe

Well-known member
Okej intressant. Funderar på om den dåliga smaken ändå kan bero på att kaffet inte fått ”mogna” tillräckligt efter rostningen. Luktade i en burk med 6 dagar gammalt kaffe. Det hade utvecklats en lite mer fruktig lukt ganska likt Etiopia Guji från Gringo Nordic, dock inte lika tydlig.

Läste följande i en tråd om rostning i varmluftsugn.
”Underskatta inte vilotiden för kaffet! de flesta av mina hemrostade kaffen smakar bäst precis innan de tar slut och de smakar faktiskt lite "ofärdigt"/"gräsigt"/"grumligt" ifall man kör dem i espressomaskinen för tidigt. jag skulle säga absolut minimum en veckas vilotid för det nyrostade kaffet (beroende på böna förstås) – kanske t o m två veckor...”

Kan instämma med att kaffet känns gräsigt/grumligt. Men ska det verkligen vara så att man måste vänta så länge innan kaffet blir gott? Jag trodde att hela grejen med att rosta själv var just att man fick dricka helt nyrostat kaffe.

Brygger med moccamaster och fransk press.
 

MiC

Well-known member
Jag brukar låta mitt kaffe vila en dag utan lock och sedan i ventilpåse två-fyra dagar till innan jag nallar av det. Det beror ju på vilken sort men 3-7 dagar är väl rekommendationen för att få till den mest mogna och fylligaste karaktären?
 

Jonken

Well-known member
När det gäller espresso blir det alltid bättre i min erfarenhet när man väntar någon dag, ibland mer. Men presskaffe är inte dumt med helt nyrostat a la Etiopien :) en teori är att det beror på hur man rostar också om de får sin topp tidigt eller sent.
 

Tobbe

Well-known member
Nu har jag nog hittat orsaken till mina misslyckade rostningar. Verkar som det hade med kylningen att göra. Trodde innan att ju snabbare kylning desto bättre, så jag har sprungit ut med kaffet i 4 grader och slängt det mellan två durkslag.

Läste att för snabb kylning kan förstöra rostningen. Så provade att kyla inomhus istället, och nu smakar allt kaffe mycket bättre.
 

Jonken

Well-known member
Är du säker på att det är anledningen? Ganska svårt att få samma resultat i ugn två gånger, många andra variabler som påverkar.

Teorin jag känner till med att det kan vara dåligt att kyla för snabbt är att det kan bli små sprickor som gör att bönorna åldras snabbare - men har du testat bönorna nyrostat lär de inte ha hunnit åldras så mycket att de smakar dåligt. Låter osannolikt att du lyckas kyla snabbare än 1 minut bara för att du går ut.

Kan det istället bero på att bönorna inte rostats tillräckligt länge efter första crack och att du genom långsammare kylning förlängt processen? Kul att du är nöjd med smaken i alla fall, det är ju det viktigaste :)
 

edtbjon

Well-known member
Nu har jag nog hittat orsaken till mina misslyckade rostningar. Verkar som det hade med kylningen att göra. Trodde innan att ju snabbare kylning desto bättre, så jag har sprungit ut med kaffet i 4 grader och slängt det mellan två durkslag.

Läste att för snabb kylning kan förstöra rostningen. Så provade att kyla inomhus istället, och nu smakar allt kaffe mycket bättre.

Det är bra att du har fått till det där med smaken. Men... jag har svårt att tro att orsaken skulle vara att du kyler för snabbt. En av de vanligaste anledningarna till att en rostning blir misslyckad är att bönorna kyls för långsamt och de blir ”bakade” i en långsam kyl-fas.
Nu är det egentligen ganska lite som vi vet om dina rostningar, bara att du har testat olika varianter i varmluftsugn på en perforerad plåt. Det finns många faktorer som påverkar, men att du misslyckas gör mig lite förundrad.
Sedan undrar jag var köpte du bönorna.
 

Tobbe

Well-known member
Ja det kanske ni har rätt i. Kanske beror på jag försöker få till ganska ljusrostat. Efter att ha läst på lite mer har jag förstått att gränsen mellan ljusrostat kaffe och underrostat är ganska fin. Har provat rosta lite mörkare också men tycker det blir sådär. Men det kan säkert bero på att jag rört om för mycket. Läste att kaffet kan bli lite bakat om man har temperaturfall under rostningen.

Bästa resultatet jag haft är när jag kört med en metod som bygger på att man låter bönorna ligga i 150c i 5 min och därefter öka värmen till 220c. Detta för att få en jämnare rostning genom bönan. Rostat i totalt 15 min utan omrörning.

Tror jag ska skippa omrörandet i fortsättning. Visst blir lite mörkare rostning i kanterna, men tänker att jag kan skrapa bort det lilla innan jag häller av från plåten. Läste en ganska intressant artikel om bakat kaffe och ”ROR crash” (Fall på bönans temperatur under rostningen)

https://www.google.se/amp/s/www.sco...tBbPkW9bH8CncVSnUr15dVMmDwF_TLNkik&format=amp


Köpte kaffet på Rawcoffee.se. Inget fel på deras kaffe :lol:
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Ja inte lätt att ligga på gränsen utan en tjusig rost som blandar åt dig och helst mäter temperaturen inne bland bönorna.

Tillämpar stigande värme själv sedan ett tag, just på grund av att jag inte kan mäta tillräckligt bra än. Känns som att det är en säkrare metod men lite jobbig om man inte gissar rätt från början.

Du kanske har en ganska tjusig ugn om du får jämnt utan omrörning, annars tycker jag att en av fördelarna i ugnen åtminstone för brygg är att det blir en ofrivillig melangé som ger komplexitet om inte annat.

Min dåliga varmluftsugn lyckas bara röka bönorna.. ingen höjdare :nowink:
 

edtbjon

Well-known member
Ja det kanske ni har rätt i. Kanske beror på jag försöker få till ganska ljusrostat. Efter att ha läst på lite mer har jag förstått att gränsen mellan ljusrostat kaffe och underrostat är ganska fin. Har provat rosta lite mörkare också men tycker det blir sådär. Men det kan säkert bero på att jag rört om för mycket. Läste att kaffet kan bli lite bakat om man har temperaturfall under rostningen.

Bästa resultatet jag haft är när jag kört med en metod som bygger på att man låter bönorna ligga i 150c i 5 min och därefter öka värmen till 220c. Detta för att få en jämnare rostning genom bönan. Rostat i totalt 15 min utan omrörning.

Tror jag ska skippa omrörandet i fortsättning. Visst blir lite mörkare rostning i kanterna, men tänker att jag kan skrapa bort det lilla innan jag häller av från plåten. Läste en ganska intressant artikel om bakat kaffe och ”ROR crash” (Fall på bönans temperatur under rostningen)

https://www.google.se/amp/s/www.sco...tBbPkW9bH8CncVSnUr15dVMmDwF_TLNkik&format=amp


Köpte kaffet på Rawcoffee.se. Inget fel på deras kaffe :lol:

Just kafferostning är ganska känsligt om man jagar smaker och nyanser... Precis som du själv konstaterar är kanske ljusrost och bakugn inte den bästa kombinationen. Jag har inte rostat i ugn på länge, helt enkelt för att jag ville har mer kontroll. (Jag köpte en GeneCafe som jag sålde efter ett halvår och köpte en Huky500... Den resan har jag dokumenterat tidigare i det här forumet... Grejen är att jag kan styra rostningen i princip exakt som jag vill, till skillnad från bakugnen, där man helt enkelt gör bönorna bruna... ;) )
Vad gäller rostning i ugn är det ofrånkomligt att det blir ojämnt rostat samt att du får temperaturdippar när (och om..) du rör om i bönorna. Den biten är bara att köpa. Jag vet att när jag rostade i ugn så var jag nöjd med att få den färska nyrostade smaken, det blev ganska så mörka rostningar. :dry: (När jag fick bättre kontroll, började jag rosta ljusare ... och ljusare ... med dyrare bönor. Hmm, dyr hobby det här. :blush:)

Jag har handlat från RawCoffee några gånger, men tycker inte att det var någon höjdare.

Ett ganska säkert tecken på just gamla bönor är att det utvecklas en lätt smak av trä i kaffet. Kaffet kan vara bra i övrigt, men om du brygger kaffet för att känna smakerna (... ganska blekt, typ 16-18 gram vatten för 1 gram kaffe) så är det enklare att hitta de där små nyanserna som annars gömmer sig bakom själva kaffe-basen. (Du kan ju försöka gissa var jag köpte just det kaffet som hade träsmak... ;) ;) )
 

Jonken

Well-known member
Kan ju bli riktigt gott i ugn också, men åtminstone när jag har rostat har det i stort sett varit ugnen som har bestämt rostningsgraden - när alla bönor är förbi första crack ordentligt har de mörkaste börjat närma sig franskrost och det är dags att ta ut. Sikta på ljusrost har inte varit på kartan, inte blev det likadant från gång till gång heller (..samma sak gäller Behmor 160, men man kommer närmare)

Har använt bönor från Mauritz, Kaffemaskinen, ongebrand.nl, humle.se, rostakaffe.se och rawcoffee.se - samtliga har bjudit på både bra och dåliga bönor.
 

Jonken

Well-known member
Men jämför man med att köpa butikskaffe gäller det ju i högre grad att det kaffet är sådär, om det inte är flera gånger dyrare..
 

Tobbe

Well-known member
Ja det kanske är bäst att sikta på mellanrost istället så man har lite att spela på. Är ju egentligen mellanrost jag gillar mest, men tycker det är lite kul med de tydliga smakerna man kan få fram på ljusrostat.

Helt jämnt blir det ju inte, men jag tycker faktiskt inte att det blir jämnare för att jag rör om 2-3 gånger. Har lärt mig på ett ungefär var det blir varmast i ugnen så jag kan undvika att lägga bönor där. Så ser min senaste rostning ut.
4C4DFF18-6B75-41BF-8EFB-5A1DB309FAD7.jpg
 

Brunabönor

Well-known member
Också köpt Yirgacheffe från rawcoffe. Jag älskar det kaffet och blev lite besviken när jag såg hur små bönorna var. Farhågan var att det i nte skulle bli samma smak som jag är van vid, vilket också stämde. Den är ok inte mer.

Jag känner igen mig i den beskrivande misstanken tidigare i tråden om det kan vara så att man får gamla råbönor då det var precis det jag tänkte på någon sort som var så smaklös att den faktiskt smakade skit.

Är själv en "ugnsbakare" och vill helst inte öppna ugnen alls då vissa sorter vill verkligen rostas över 20 min medan andra räcker 11-12.

Föredrar mellanrost till lättare mörk, ibland liiite ljusare rost.
 

Tobbe

Well-known member
Provade rosta lite Yirgacheffe igen nu med lite mer erfarenhet i bagaget, men går inte få till det kaffet hur jag än gör. Blir bara drickbart som mörkrostat.

Beställde lite finare kaffe från rostakaffe.se. Kenya AB Nduma och Etiopien Harrar.
Någon som har rostat detta i ugn och kan lämna lite tips? :lol:
 

Jonken

Well-known member
Har bara varit med om en gång att råkaffet smakat skit, bönor av okänd ålder köpt i en orientalisk mataffär. Frågan är om de var så goda från början.. förhoppningsvis smakade de inte bränt gummi åtminstone.

Annars tycker jag att det mest brukar smaka mindre helt enkelt. Men lagrat kaffe kan ju också vara intressant. Glömde en påse på landet, påminde lite om Yemen nästa gång jag hittade den (där de lagrar i grottor)
 

Brunabönor

Well-known member
Provade rosta lite Yirgacheffe igen nu med lite mer erfarenhet i bagaget, men går inte få till det kaffet hur jag än gör. Blir bara drickbart som mörkrostat.

Beställde lite finare kaffe från rostakaffe.se. Kenya AB Nduma och Etiopien Harrar.
Någon som har rostat detta i ugn och kan lämna lite tips? :lol:

Återkom gärna med ditt betyg på dessa. Jag hämtade i söndags 6 kg från utlämningen från just rostakaffe.se och har hunnit rosta några sorter. Nyss testat Dominikanska republiken jarabacoa, som var riktigt gott så här tidigt (rostat måndag morgon). Den här kommer jag dricka singel.

India uruvinkhan, upplevde jag behaglig med lätt kryddighet som jag tänkt ha till blandningar.

Nicaragua kilambé, den får nog stå ett tag till då den kändes för omogen i smaken. Men den kändes ju som att den hade potential i mitt tycke.
 

Jonken

Well-known member
Harrar är tacksamt, funkar både ljust och mörkt. Har inte testat just det rostakaffe säljer nu, med lite tur kanske det går att locka fram toner av blåbär :)
 

edtbjon

Well-known member
Också köpt Yirgacheffe från rawcoffe. Jag älskar det kaffet och blev lite besviken när jag såg hur små bönorna var. Farhågan var att det i nte skulle bli samma smak som jag är van vid, vilket också stämde. Den är ok inte mer.

Jag känner igen mig i den beskrivande misstanken tidigare i tråden om det kan vara så att man får gamla råbönor då det var precis det jag tänkte på någon sort som var så smaklös att den faktiskt smakade skit.
...
Hmm, det är ganska typiskt för Yirgacheffe att det är små bönor... Själva smakupplevelsen har egentligen inget med storleken att göra. Däremot finns det vissa sorter (mer generellt) som tål att ligga ganska länge, medan andra sorter har ett ganska litet fönster där de är bra. Sedan finns det också kaffe som är inhandlat av importörer som antingen inte har kunskapen eller som inte bryr sig om annat än prislappen, där kvalitén är ganska dålig redan från början. Lägger vi dessutom in att kaffe är en ”levande” vegetarisk handelsvara, som kan utsättas för sjukdomar, insekter och annat under både frakt och lagring blir det ganska många variabler att hålla reda på.
För min egen del, som har en kafferost som jag inte kan skylla slutresultatet på..., har jag ibland betalat väl över 100:- kilot för kaffe som aldrig varit bra ... och ibland hittat kaffe för 60-70kr som varit utmärkt från första böna till sista. Men oftast får man vad man betalar för, så jag har sedan länge slutat att handla efter ”prislapp” och letar för det mesta efter det bästa som finns att tillgå. (Tja, vissa Panama Gesha, och annat för ännu löjligare pengar är ibland lite överreklamerade. ;) )
Sedan är det svårt att få till en bra rostning i ugn, varför de lite dyrare kaffen som passar bäst för en väl kontrollerad ljusrost, blir lite overkill. Det är helt enkelt inte möjligt att ta fram det bästa ur bönorna när man dels inte har den kontroll som behövs, dels inte kan rosta så ljust som de finare nyanserna kräver...
Ett bra grundtips på bönor för ugnsrostning är (som vanligt...) en tvättad central-amerikan. Dessa bönor brukar vara mycket jämna i kvalité, vilket till en del kompenserar för ugnens ”ojämnhet”. Rosta till mellanrost eller aningen mörkare. När man väl får bra kaffe och hittar sin metod, kan man sedan börja experimentera...
 

Forumstatistik

Trådar
13,943
Inlägg
150,121
Medlemmar
18,726
Senaste medlemmen
fredrikcorin
Topp