Jag gjorde en koppning för att jämföra de spetsiga mot de rundare (som dessutom ofta var pea-berries):Rolig idéspännande att höra om du kan känna skillnad på de spetsiga/tårdroppformade bönorna och de rundare, som lika gärna kan vara något annat.
För att förtydliga tycker jag inte att det blir godast som espresso (tror även att det är viss skillnad på den här skörden och den för 5 år sedan) men det är värt att prova ett skott åtminstone eftersom det intensifierar smaken. För den som inte har espressomaskin fyller en lite extra stark presskanna en liknande funktion, samtidigt som det nog smakar lite bättre.
>20/64" | 53,8% | Har en kärv, träig bismak som inte återfinns i de mindre bönorna. |
19-20/64" | 26,1% | Mest av den ovanliga fruktigheten |
18-19/64" | 13,9% | Mest sötma |
<18/64" | 5,7% | Mest rost-toner, jordig smak. Mild och lite blaskig när den avsvalnat. |
Intressant. Jag försökte mig också på att sortera. Tycker att det var lättare sagt än gjort, det är en ganska liten andel som tydligt urskiljer sig med den spetsiga formen som kännetecknar Coffea liberica, men tydligen till viss del också Coffea liberica var. dewevrei (känt som Excelsa).
Jag tror att det är enklare med råkaffe:
Visa bilaga 9050
Visa bilaga 9051
...än med rostade bönor:
Visa bilaga 9049
Det står inte på förpackningen att det uteslutande skulle vara Liberica så jag har antagit att det skulle vara en blandning, men på deras hemsida står det 100% Barako (den lokala benämningen). Jag är inte lika säker på min sak längre, vid nära inspektion tyckte jag att det gick att skymta åtminstone en ovanlig liten spets sticka ut från minst 2/3 av bönorna. Jag är inte förvånad om slarvig sortering är en del av pusslet, men kanske kan det handla om ett helt gäng varianter också (lite som med Etiopisk "Hierloom")
Nåja, jag sorterade i alla fall ut fjärdedelen med tydligast spets, fjärdedelen mest avrundade (inkl. många peaberries) och koppade tillsammans med det som hamnade någonstans i mitten.
Jag malde lite väl fint, men uppfattade absolut en djup jordig smak i de runda. Däremot fann jag den nästan sliskiga sötman starkast i koppen som innehöll mellanting. Har lite lust att sortera det jag har kvar efter storlek istället med hjälp av en Kruve..
Intressanta resultat!Okej, lite överkursBönsilarna är egentligen avsedda för råkaffe, första gången jag provar med rostade bönor och det visar sig att hålen är lite för små. Såhär blev i alla fall resultatet:
Visa bilaga 9052
Det hade varit roligt att se eventuella skillnader om jag hade en färgmätare och refraktometer, men så långt har jag inte kommit än
>20/64" 53,8% Har en kärv, träig bismak som inte återfinns i de mindre bönorna. 19-20/64" 26,1% Mest av den ovanliga fruktigheten 18-19/64" 13,9% Mest sötma <18/64" 5,7% Mest rost-toner, jordig smak. Mild och lite blaskig när den avsvalnat.
Vet inte vad man kan försöka dra för slutsatser annars, till viss del speglar det nog föregående koppning - fast jag har inte orkat mig på att dessutom sortera efter form. Man kan nog anta att bönorna rostas annorlunda beroende på storlek, så kanske är det mest skillnad i rostningsgrad jag känner i smaken. Eller så är densitet en faktor, men jag är tveksam till att försöka mäta det efter rostning.
Nu börjar det sina för mig, men tyckte att det var intressant att storlek >20 - som jag inte uppskattade för sig i koppning - blev den mest spännande espresson (utan träighet). <19 blev också betydligt trevligare som espresso, med ett ovanligt djup utan tillhörande beska. 19-20 behövde jag hälla mjölk i.. Kul att det verkar gå att optimera sortering efter bryggmetod
>20/64" 53,8% Har en kärv, träig bismak som inte återfinns i de mindre bönorna. 19-20/64" 26,1% Mest av den ovanliga fruktigheten 18-19/64" 13,9% Mest sötma <18/64" 5,7% Mest rost-toner, jordig smak. Mild och lite blaskig när den avsvalnat.
Finns åter i lager!Fasen den här hade jag velat prova innan den tog slut: https://amatterofconcrete.com/product/liberica/