Ceado + Drop Coffee Stockholm 26 mars - Ny kaffekvarn med SweepOut

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Ceado (som tillverkar kaffekvarnar) hade en liten dragning hos Drop Coffee idag. Kaffeveteranen Cosimo Libardo jobbar som Head of Sales and Marketing på Ceado och var på plats och pratade om extraktion och lite annat kring deras kvarn Ceado e37z barista. Deras kvarn har en SweepOut-funktion som gör så att inget malt kaffe finns kvar mellan malskivorna efter avslutad malning och lite annat. För er som är intresserade så finns det mer att läsa på deras hemsida https://coffee.ceado.com/ :)

Joanna från Drop Coffee pratade lite om deras filosofi kring kaffe. Självklart bjöds det också på espresso.

Kanske inte så mycket som man tog med sig därifrån i form av ny kunskap. Men kul att det händer lite saker i Stockholm i alla fall.

PXL_20240326_162131605.MP.jpg

PXL_20240326_161508496.jpg

PXL_20240326_160125143.MP.jpg
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Det är ganska knapphändig information på hemsidan, men som jag har förstått det består 'sweepout' av att den nedre skivan snurrar baklänges för att få ut det som annars blir kvar i den yttre delen av malkammaren. Här ett exempel på hur det kan se ut i en Mythos:

middle_retention.jpg

Det malda kaffet som eventuellt är kvar i utkastet (längst ner i bilden) och allt det halvmalda mellan och ovanför skivorna blir kvar. I bildexemplet var det hälften av resterna. Jämfört med enkeldosering är det alltså halvdant.

Det finns en kvarn som går steget längre, med automatisk enkeldosering: Sanremo X One. Verkar som en smartare café-lösning (fantasi-summor för hemmabruk)

Apropå det skymtar en Ceado Life på en av bilderna, blev det demo av den också? :)
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Ingen demo av Ceado Life... men den lottades ut till en lycklig vinnare. Jag gick innan eventet var över så kanske var det någon slags demo senare på kvällen. Men tror inte det.

Kvarnen e37z barista används av Drop Coffee på plats nu (vad jag förstod). Så den går att se in action om man går dig för en kopp kaffe. Tyvärr låter den ganska mycket... nästan som en Mazzer Super Jolly.

Kvarnen portionerar ut en mängd bönor i taget ner till malverket. Det blir då samma effekt som med en single-dose-kvarn, att det inte ligger kvar malt kaffe mellan bönorna efter själva malningen. Att det inte ligger kvar gammalt kaffe mellan malskivorna, som påverkas negativt av malskivornas värme, ska vara en av faktorerna som gör att kaffet blir bättre (bredare smakpalett och klarare smak).
 

Jonken

Well-known member
Kvarnen portionerar ut en mängd bönor i taget ner till malverket.
Nu var jag inte där, men jag är tveksam till att det verkligen stämmer. Den borde inte behöva byta håll i det fallet utan bara fortsätta snurra lite.

En nackdel med riktig enkeldosering är att det tar längre tid att mala utan bönor som tynger ner. E37Z håller ungefär samma hastighet som t.ex. Mazzer Major, med skivor i samma storlek.


Relativt litet utkast, det kan absolut handla om mindre än halva mängden rester som blir över.
ceado_e37z_barista_chute.png
 
Senast ändrad:

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,650
Medlemmar
19,353
Senaste medlemmen
Massor
Topp