Bryggtrycket - Vad kör ni för bryggtryck på era espressomaskiner?

Kaffeultras

Well-known member
Jag har en espressomaskin utan justerbart flöde eller bryggtryck under en extraktion. Vad kör ni för bryggtryck nu för tiden? Jag har 6 bar som inställning numera, men är lite sugen på att sänka mig till 4 för att få en ännu jämnare extraktion över tid. Bryr mig inte särskilt mycket om creman ändå.
 

Jonken

Well-known member
Jag är nöjd med 6 bar för ljusrost, men brukar ofta låta det sjunka till 4 bar eller mindre mot slutet av skottet när det går (Flair 58 + Pesado HE tillåter inte så mycket finlir där, blir snarare platt profil som störtdyker sista sekunderna)

Med Roboten går jag gärna upp till 8 bar visserligen, speciellt när det är aningen eller mycket mörkare bönor, men låter det alltid sjunka gradvis.

Hur som helst, 4 bar kan ju räcka (om din OPV går att sätta så lågt?). Under det har jag inte tyckt att det känns som att man får espresso längre, men det var länge sen jag ens provade det med avsikt.
 

Kaffeultras

Well-known member
Har testat intensivt i några dagar. Hade som sagt 6 bar tidigare utan preinfusion. Har nu i två dagar testat 4 bar med och utan preinfusion. Intressant hur otroligt stor skillnad 2 bar och preinfusion gör på de lägre nivåerna, främst gällande extraktionstiden som blev cirka 20 sekunder längre med preinfusion och lägre tryck.

Har nu justerat upp det till 5 bar med preinfusion och tror nog att jag har hittat min sweetspot. Ett kontrollerat och relativt jämnt flöde under majoriteten av extraktionen. Det som lockar med lite lägre tryck är att jag inte pressar min kvarn till det extrema (nolläge) och kan mala lite grövre. Hände relativt ofta att mina ljusrostade böner chokade kvarnen. Ett minne blott hoppas jag.
 

Jonken

Well-known member
Hehe fixa en slow feeder nu så är du tillbaka på 0 ;)
Jag har tyckt att trycket påverkar smaken en hel del också.
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,947
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp