Bryggteknik, metoder, vetenskap & teori etc.


Brunabönor

Well-known member
Trådstart av en tråd jag länge saknat.

Där allt mellan himmel och jord när det kommer till experimenterande av bryggning, teorier etc.
Jag vet inte om det går att utesluta annat som rostning och malning. Så det blir någon slags "off topic" tråd.

Är själv tillräckligt gammal för att ha sett Professor Balthazar på tv som liten, och det är honom man ofta tänker på när man sitter och klurar på teorier om kaffe.

Som en slags introduktion av tråden så vill jag använda mig av nämnda professor, därför slänger jag in introt med den klassiska musiken som nog många minns.
https://www.youtube.com/watch?v=huYt8R0C6F8

Från 7:06 i denna video så finns sekvensen (ca 40 sek lång) som blir andemeningen med denna tråd.
https://youtu.be/x7xh5fiMFIk?t=426
 

Brunabönor

Well-known member
Trådstartaren bör ju också bidra först..

Jag fick "rostkramp" i höstas där jag tyckte att allt bara blev skit och la ner detta under en period och istället köpte färdigt. Det var ingen nackdel eftersom jag nu kunde testa olika bönor som faller inom min preferensram och smak. Jag föredrar ju mellanmörk rostning där Brasilien ganska naturligt blir grunden i mitt kaffe, även vissa sorter från Kenya, Colombia, Indonesien samt Cuba faller mig i smaken också.
Jag har hemma en hylla likt plockgodis där jag blandar lite olika från gång till gång när jag gör mig en kopp eller 2.
Så nu har jag börjat rosta igen och känner mig mer nöjd.

På senare tid har jag åter börjat göra aeropress dagligen, och jag har ett grundrecept som jag sällan avviker från.

Jag använder min Kruve för att få till en jämnhet på det malda kaffet för mina bryggningar, och där har jag testat mig fram. Men vill inte ha för mycket spill så därför kör jag med 400 & 1100 filtret och jag tycker det funkar bra.
Det grova som blir över maler jag om, och det fina sparar jag..

Själva bryggningen då. jag ligger på 20-22 gram kaffe i min aeropress (inverted), där jag häller på 150 gram 89-91 gradigt vatten och rör om med sked ett par ggr tillräckligt för att allt snabbt blandas (nyrostat är det än viktigare).
Ca 45-50 sek in lägger jag på 1-2 gram av det fina kaffet som jag filtrerat ut från kruven, och rör försiktigt om i det översta lagret där det mesta av kaffet nu har klumpat ihop sig.
Sedan får detta dra mot 1.25-1.30 där jag vänder ner pressen i en passande mugg och pressar väldigt långsamt tills det är klart.

Jag häller sedan ner allt i en kanna som har en finkalibrig bryggtratt i metall för att filtrera bort ev sediment (det här gör jag varje gång).
Slutligen tillsätter jag mer vatten (ca 60 gram).
Min procedur blir så att jag nollar kannan som jag häller ner kaffet i och tillsätter vatten så jag hamnar på 165-170 gram totalt.
Om jag vill dricka omgående så häller jag kaffet i ytterligare en kanna för att kyla ner det då jag strikt förespråkar att kaffe skall avnjutas mellan 55-60 grader. Det här har jag laborerat med för att hitta den perfekta tempen.

Jag tycker det blir fantastiskt bra att göra så här, och jag brukar jämföra olika kaffen med V60 också för att se hur det skiljer sig.
Det som slog mig är att vissa moment jag gör inte alls är något nytt, som det här med att tillsätta finare malt kaffe en bit in i bryggningen, och även att kyla ner kaffet till perfekt föredragen temp.
Såg att några världsmästare i aeropress tillämpar just samma sak.
 
Senast ändrad:

Brunabönor

Well-known member
Något som är intressant att veta hur andra tänker är detta med blötläggning av filter.
Det heter ju att man ska skölja bort pappersrester. Jag vet inte hur många videos, morgonsoffor i tv man hör detta mantrat.
Själv har jag ju köpt en hel del olika filter genom åren och gjort smaktester direkt på filtret, och undviker helt de som avger smak av något slag.
Det är där jag snarare ser problemet. Man kan ju känna en viss doft när man bränner ur ett filter med hett vatten utan att det kanske ger någon nämnvärd smak i koppen.
För mig är det givet att "skölja" filtret av 2 anledningar.

1. Filtret lägger sig på plats
2. Ett filter suger åt sig vatten vilket gör att ett torrt filter ger mindre och felaktig vattenmängd som är tilltänkt för din bryggning.

Den sekundära effekten här blir ju således att dessa eventualiteter med pappersrester följer med per automatik.

Hur resonerar andra?
 

Jonken

Well-known member
En del filter är mycket riktigt hopplösa hur mycket man än sköljer, men håller de godtagbar kvalitet tycker jag att till och med bruna kan fungera fint efter riklig sköljning. Brukar dela upp sköljvattnet i ett antal koppar när jag provar ett nytt filter, för att se hur mycket som krävs för att smaken ska försvinna. För det mesta har det landat mellan 3-5dl kokhett vatten. Sen kan det mycket väl döljas av kaffesmaken långt innan dess, men jag reagerar ganska lätt på den där lite hemska kartongsmaken från bruna eller t.ex. bränd ton från blekta så slipper helst helt och hållet.

Cafec Light Roast imponerade så mycket att jag inte känner något behov av att skölja det. Vill minnas att Filtropas blekta 4x4 var ungefär lika bra.

Punkt 2 kan du kompensera för med några extra gram vatten, men jag vill lägga till:

3. Förvärma filterhållaren. Även plast vinner lite på det.

Så jag sköljer nästan alltid med hett vatten. Men för vanlig el-bryggare blir det väldigt smidigt med Filtropa (kanske finns fler märken som är lika bra?)
 

Brunabönor

Well-known member
Jag har ett par filterhållare i glas som jag gärna tar av bryggvattnet och värmer upp innan, några enkla i plast också, är inte lika noga där.
Nu vet jag ju att det går åt 5-6 gram vatten cirkus om filtret är torrt för bara 1 kopp. Men har inte mätt chemex som ju borde bli en bra mängd mer.
Men så länge man har koll och vet själv vad som händer beroende på förfarande så är det ju lugnt :)

Har en drös med olika filter i ett skåp och kan komma på mig själv när man bara tar ett av farten att det gick för fort eller långsamt mot gången innan pga olika filter. Har tyvärr kvar v60 filter av det sämre slaget som jag råkade köpa på mig, men här kastas inget, bara att anpassa så att de går att använda.

Vad använder folk för filter i aeropress är intressant att veta?

Jag kör papper + metall, annars dubbla papper.
Ibland när jag kört bara 1 lager papper så har det åkt med mer sediment i koppen som jag tycker förhindras bra med dubbelt.
Köpte också något "noname" filter som var märkbart mindre än orginalen så det sväller inte ut lika väl och då får du detta problem som ett brev med posten.
 

Malabar

Well-known member
Trådstart av en tråd jag länge saknat.

Där allt mellan himmel och jord när det kommer till experimenterande av bryggning, teorier etc.
Jag vet inte om det går att utesluta annat som rostning och malning. Så det blir någon slags "off topic" tråd.

Är själv tillräckligt gammal för att ha sett Professor Balthazar på tv som liten, och det är honom man ofta tänker på när man sitter och klurar på teorier om kaffe.

Som en slags introduktion av tråden så vill jag använda mig av nämnda professor, därför slänger jag in introt med den klassiska musiken som nog många minns.

Från 7:06 i denna video så finns sekvensen (ca 40 sek lång) som blir andemeningen med denna tråd.
länken verkar bruten...
 

Malabar

Well-known member
Trådstartaren bör ju också bidra först..

Jag fick "rostkramp" i höstas där jag tyckte att allt bara blev skit och la ner detta under en period och istället köpte färdigt. Det var ingen nackdel eftersom jag nu kunde testa olika bönor som faller inom min preferensram och smak. Jag föredrar ju mellanmörk rostning där Brasilien ganska naturligt blir grunden i mitt kaffe, även vissa sorter från Kenya, Colombia, Indonesien samt Cuba faller mig i smaken också.
Jag har hemma en hylla likt plockgodis där jag blandar lite olika från gång till gång när jag gör mig en kopp eller 2.
gjorde ungefär så också! plockgodis alltså typ!
Så nu har jag börjat rosta igen och känner mig mer nöjd.

På senare tid har jag åter börjat göra aeropress dagligen, och jag har ett grundrecept som jag sällan avviker från.

Jag använder min Kruve för att få till en jämnhet på det malda kaffet för mina bryggningar, och där har jag testat mig fram. Men vill inte ha för mycket spill så därför kör jag med 400 & 1100 filtret och jag tycker det funkar bra.
Det grova som blir över maler jag om, och det fina sparar jag..

Själva bryggningen då. jag ligger på 20-22 gram kaffe i min aeropress (inverted), där jag häller på 150 gram 89-91 gradigt vatten och rör om med sked ett par ggr tillräckligt för att allt snabbt blandas (nyrostat är det än viktigare).
Ca 45-50 sek in lägger jag på 1-2 gram av det fina kaffet som jag filtrerat ut från kruven, och rör försiktigt om i det översta lagret där det mesta av kaffet nu har klumpat ihop sig.
Sedan får detta dra mot 1.25-1.30 där jag vänder ner pressen i en passande mugg och pressar väldigt långsamt tills det är klart.
har inte aeropress men borde gå i bryggtratt av typen stängbar i botten kanske ..
Jag häller sedan ner allt i en kanna som har en finkalibrig bryggtratt i metall för att filtrera bort ev sediment (det här gör jag varje gång).
Hm, har efter att Melittas filter tog slut en gång återvänt till ett riktigt gammalt slitet brunt nylontrattfilter i Melittas plast tratt 1x4. Det har fördelen, förutom att vara "hållbart" också att ha bättre flöde, för att minska tiden för kaffets exponering till vattnet samt att det släpper igenom lite kaffepartiklar.
Slutligen tillsätter jag mer vatten (ca 60 gram).
Min procedur blir så att jag nollar kannan som jag häller ner kaffet i och tillsätter vatten så jag hamnar på 165-170 gram totalt.
Om jag vill dricka omgående så häller jag kaffet i ytterligare en kanna för att kyla ner det då jag strikt förespråkar att kaffe skall avnjutas mellan 55-60 grader. Det här har jag laborerat med för att hitta den perfekta tempen.
Håller med om temperaturen. För varmt kaffe är lika värdelöst som för kall öl. Tricket är att nå rätt serveringstemp i drickögonblicket, utan att bli stressad innan och när man dricker.
Jag tycker det blir fantastiskt bra att göra så här, och jag brukar jämföra olika kaffen med V60 också för att se hur det skiljer sig.
Det som slog mig är att vissa moment jag gör inte alls är något nytt, som det här med att tillsätta finare malt kaffe en bit in i bryggningen, och även att kyla ner kaffet till perfekt föredragen temp.
Såg att några världsmästare i aeropress tillämpar just samma sak.
 

Malabar

Well-known member
Något som är intressant att veta hur andra tänker är detta med blötläggning av filter.
Det heter ju att man ska skölja bort pappersrester. Jag vet inte hur många videos, morgonsoffor i tv man hör detta mantrat.
Själv har jag ju köpt en hel del olika filter genom åren och gjort smaktester direkt på filtret, och undviker helt de som avger smak av något slag.
Låter ju rätt!
Det är där jag snarare ser problemet. Man kan ju känna en viss doft när man bränner ur ett filter med hett vatten utan att det kanske ger någon nämnvärd smak i koppen.
För mig är det givet att "skölja" filtret av 2 anledningar.

1. Filtret lägger sig på plats
2. Ett filter suger åt sig vatten vilket gör att ett torrt filter ger mindre och felaktig vattenmängd som är tilltänkt för din bryggning.

Den sekundära effekten här blir ju således att dessa eventualiteter med pappersrester följer med per automatik.

Hur resonerar andra?
Märker en förbättring med nylonfiltret. Hade förr guldfilter men någon städade bort det. Avser skaffa sådant igen. Klart ett filter av papper är svårt att få helt smakfritt. Och hur reagerar det på de olika delarna (komponenterna) i kaffet? Filter i tratt tillför viss kontroll av tid kaffet extraheras av vattnet och att drycken blir fri från sump men tar rimligen bort mikroskopiska partiklar som tillför kaffedrycken värde.
 

Malabar

Well-known member
En del filter är mycket riktigt hopplösa hur mycket man än sköljer, men håller de godtagbar kvalitet tycker jag att till och med bruna kan fungera fint efter riklig sköljning. Brukar dela upp sköljvattnet i ett antal koppar när jag provar ett nytt filter, för att se hur mycket som krävs för att smaken ska försvinna. För det mesta har det landat mellan 3-5dl kokhett vatten. Sen kan det mycket väl döljas av kaffesmaken långt innan dess, men jag reagerar ganska lätt på den där lite hemska kartongsmaken från bruna eller t.ex. bränd ton från blekta så slipper helst helt och hållet.

Cafec Light Roast imponerade så mycket att jag inte känner något behov av att skölja det. Vill minnas att Filtropas blekta 4x4 var ungefär lika bra.

Punkt 2 kan du kompensera för med några extra gram vatten, men jag vill lägga till:

3. Förvärma filterhållaren. Även plast vinner lite på det.

Så jag sköljer nästan alltid med hett vatten. Men för vanlig el-bryggare blir det väldigt smidigt med Filtropa (kanske finns fler märken som är lika bra?)
Gissar att förvärminig av plasttratt gör väldigt liten skillnad.
 

Malabar

Well-known member
Funderar så här om filterkaffe.

Utgångspunkt
Har som standard Melitta plasttratt och Melitta vita filter omväxlande med brunt nylon noname filter. Gevalias lätta mörkrost. Kokar kallt (spolat) friskt gott Nacka vatten i vattenkokare. Låter det stå lite på en höft så det sjunker några grader. Häller på vattnet som man häller öl i glas, dvs hyfsat snabbt för att direkt (momentant) väl blanda vattnet med kaffet upp till kanten med någon marginal. Jag har 2-3 mått kaffe och 2-3 dl vatten, mer noggrann är jag inte, men rutinerna trimmar sig själva och blir hyfsat stabila från gång till gång. Detta blir ett hyfsat gott kaffe med god arom pga god kaffe kvalitet utan beskhet pga 80-90C vattentemp. Alltså inget konstigt, mystiskt special i varken kaffe, utrustning eller procedur.

Frågeställning
Varför är mitt enkla "slarvkaffe" i 9 fall av 10 (en icke protokollförd siffra men ganska säker ändå) bättre än allt annat kaffe av filtertyp (normal mix av manuell och maskin) man får? Jag finner detta väldigt egendomligt! Det kan vara begripligt och acceptabelt om kaffet kostar under 15:- koppen, men om det kostar 20:- och uppåt då är det faktiskt varken rimligt eller acceptabelt.

Eller hur?
 

Forumstatistik

Trådar
14,016
Inlägg
150,550
Medlemmar
18,793
Senaste medlemmen
assisttrading
Topp