Brist på rediga, snabba rosterier

addeps3

Member
Hej, jag är nygammal kaffenörd. Upptäckte James Hoffman några månader sen, och har druckit allt godare kaffe sedan dess.

Jag köper uteslutligen bönor från rosteriet på Tyresö (vill inte att det tolkas som reklam) men namnet rimmar på knoppar :)

Andra rosterier jag kollat på via den här sidan gör inte vad Knoppar gör:
*redovisar rostdatum
*klargör inte rostprofilen (ljus, espresso? osv)
*har inget som är extra exklusivt

Det jag redan dricker, dom varianter är redan ganska exklusiva, vad jag vet. 149kr /250 gram bärtorkad variant från Etiopien, smaker jag aldrig upplevt, kan del bli mer exklusivt?

Känner ni till reputabla rosterier i Svearike så tipsa gärna, har sett listan, att googla varenda är inte så lockande. :)
Enjoy din nästa mugg!
 

basiecally

Well-known member
Inte med på listan men bra i min erfarenhet är Drop Coffee, Gringo Nordic, Swerl, Morgon.

Rostdatum skriver alla ut men rostprofil är nåt flera av dem väljer utifrån kaffet och egen smak och tycke snarare än vald bryggmetod. Vissa har rostningar som är riktade specifikt mot espresso, för att det ska gå lättare att lyckas med just espresso. Det bästa är nog att ställa frågan till rosteriet.
 

svartvest

Well-known member
Bland de mindre rosterierna är rostdatum utsatt. Rostprofil tror jag är ett ganska svävande ord, jag kan köpa ett ljusrostat men för olika rostare innebär det olika saker... stand out coffee och beanoutroasters har du fina kaffen, med tydlighet.

Välkommen tillbaka i träsket!!
 

basiecally

Well-known member
Från Big High 5 i Älmhult har jag köpt ett riktigt tjänligt espressokaffe en gång. De rostar nog generellt lite mörkare, fortfarande inom kommersiellt "mellanrost"spann dock skulle jag säga.

Swerl och Morgon har tendens åt ljusare. Lilla Kafferosteriet i Malmö rosta bra mycket för mörkt för min smak, iaf allt jag testat hittills. Gringo brukar ligga nånstans mitt emellan men har å andra sidan specifika rostningar just för espresso (Outsider, The Hobo eller Daily Espresso är bra alternativ). Kan också vara intressant att veta att just Gringo drivs av Johan från "Johan och Nyström". Köper du bönor från Johan och Nyström idag så köper du egentligen av Espresso House, som köpte upp JoN för några år sen.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
kan del bli mer exklusivt?
Ja. Min erfarenhet av Koppar är pålitligt bra mellanrost. Vill du åt något mer exklusivt finns t.ex. Stand Out. Eller generellt ljusare t.ex. Drop Coffee (tips: efter 2 veckor säljs de med 30% rabatt i cafét).

Liten varning för att man inte kan förvänta sig att gilla varenda påse man köper och att det gäller extra mycket för de lite tjusigare och ljusrostade bönorna. Dels kan de kräva mer av bryggmetod/kvarn men även ha lite mer utmanande smaker som t.ex. fermenterat osv.
 

Forumstatistik

Trådar
14,771
Inlägg
156,490
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp