Bottomless portafilter teknik


Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Hej, har nyligen skaffat bottomless till min Gaggia samt IMS basket. Det funkar helt ok men tekniken är viktigare att få rätt märker jag.

En sak jag har problem med är att ibland, även om jag tycker att jag tampar och distribuerar korrekt så nästan forsar det ut kaffe i en mittenstråle så 36 g kaffe kommer ut på tok för fort. Ofta blir det dock inte så så jag vet inte vad jag gör för fel. Tampar jag för löst?
 

Jonken

Well-known member
Kan det vara rester som har stått i kvarnen över natten som spökar?

Om du inte temperatursurfar med Gaggian kan det första som kommer ut vara ånga, som gräver en grop i pucken. Man kan titta på pucken efter bryggningen innan du slår ur den - en stor krater eller små hål är en indikation på att något gått fel.

Precisionskorgar som de från IMS är kända för att vara lite nyckfulla och behöva just mer precision :) jag hoppas att du använder närapå exakt samma vikt bönor varje gång. Har man t.ex. en våg utan decimal kan det vara tillräckligt för att se en del variation.
 

Pediatrik

Well-known member
Det är väl ändå exakt samma som vilket portafilter som helst, du har bara inte kunnat se vad som händer på undersidan av korgen tidigare :)
Nu vet jag inte om formen skiljer sig mellan originalkorgarna till Gaggian och IMS variant, men det som också kan ge problem vid övergång från standard till precisionskorgar är att de senare har en form som maximerar flödet genom korgen. Detta innebär att man oftast behöver/kan mala finare när man har en precisionskorg i portafiltret. Annars håller jag med om att fördelen med det nakna portafiltret är att du får direkt feedback på om du har skött prep av kaffet ordentlig, dvs malning, minimering av klumpar, distribution och tamp.
 

Jonken

Well-known member
Fast det är ju viktigare att lyckas bra när man använder ett bottenlöst portafilter eftersom det kommer skvätta överallt annars ;)
 

basiecally

Well-known member
Jag hade samma problem med min Isomac Mondiale innan jag fattade att jag behövde spola gruppen. Behövs på de flesta HX-maskiner tydligen. En grop grävdes i mitten där det bildades massor av kanaler och i mitten av portafiltret kom det ut nånslags ljusgul kaffevätska. Spola tills det slutar fräsa om gruppen och kör sen skottet snabbt efter.
 

Jan Erik Silverschnitzel

Well-known member
Insåg att jag glömt svara. Tror problemet var att jag steamat mjölk och sen direkt efter gjorde en ny kopp. Efter att ha låtit ångan försvinna innan nästa kopp så har jag inte haft problem en enda gång sen dess, tack alla :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,016
Inlägg
150,550
Medlemmar
18,793
Senaste medlemmen
assisttrading
Topp