Blaskigt kaffe Siemens EQ.700


zahl

New member
Jag har nyligen köpt en Siemens EQ.700 integral och hade höga förväntningar och längtade efter första kopparna! Nu har det gått (i och för sig bara) några dagar men det är så blaskigt! Jag har provat att ändra vredet för kvarnen som sitter i bönbehållaren, jag har ändrat styrkan på kaffet, olika typer av kaffesorter.. Jag fick med bönor från butiken som är "barista-bönor" avsett för espresso.

Vad gör jag för fel? Och framförallt hur får jag gott kaffe???
Jag saknar aromen, fylligheten, just nu får jag godare "kaffe" i vår gamle kaffebryggare från typ jula för 199kr..
 

Jonken

Well-known member
Det beror främst på maskinen. Om du har öppet köp är mitt råd att lämna tillbaka den, inte värd pengarna tyvärr.

Annars finns det tips i den här videon hur du kan gå tillväga:
 

zahl

New member
Jag som valde en uppgraderad maskin för att jag såg det som en investering då vi ville ha en maskin så vi fick en god kopp med en knapptryck..... Eller är din uppfattning att det inte går att få ett gott kaffe generellt med maskiner som EQ.700?

Ska absolut kolla filmen, tack för tipset!
 

Jonken

Well-known member
Min uppfattning är att det i alla fall är mycket mer komplicerat än att bara trycka på en knapp, som videon visar lite på, samt att man inte nödvändigtvis får mer för pengarna bland automater till skillnad från "semi-automatiska" espressomaskiner. Du är inte ensam om att vara besviken, det är ett vanligt slags inlägg på forumet oberoende märke på maskin.

Om det är espresso man vill dricka tror jag att det både är mindre meck och bekymmer i längden med en riktig espressomaskin, men det kräver i alla fall ett visst engagemang till att börja med.

Och för bryggkaffe, som du redan upptäckt, kan en enkel kaffebryggare göra bättre ifrån sig. Nog för att det verkar trevligt med en maskin som maler och brygger med en knapptryckning, själv har jag sneglat på en xBloom (men man behöver väga upp bönor och så tar det ju några minuter)
 

basiecally

Well-known member
Enda sättet att få en god espresso med ett knapptryck är att använda betalterminalen på ett bra café 😊.

Tror att ”blaskigt” är ganska standard för helautomatiska maskiner. Du kan kanske komma runt det någotsånär genom val av bönor. Mörkrost och en hel del robusta gör nog jobbet lite lättare för maskinen.
 

zahl

New member
Jag väntar på att få kontakt med Siemens för att se vad dom har att säga men det lutar åt att jag kommer att lämna tillbaka maskinen.. trist!

Någon av er som har tips om vad vi bör köpa i stället? Jag hade kanske i detta läget kanske ändå lutat mot en espressomaskin, kvarn och separat mjölkskummare ändå då jag dricker främst olika mjölkdrycker ex latte (eftersom det inte är ett alternativ att använda caféets betal terminal vid varje kaffestund ;) )Sambon däremot kommer inte gå med på det, han vill helst ha en hederlig kaffebryggare, knappt han gick med på en helautomatisk espressomaskin.. Detta är verkligen en jungel för en som föredrar gott kaffe men inte nördat ner sig i kaffe (sägs med ett leende och en del avundsjuka :) )
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag tror nog att EQ.700 är en ganska bra helautomatisk kaffemaskin. Som vanligt med automatiska maskiner så är det enkelheten som man köper. Med en knapptryckning får du en cappuccino direkt ner i koppen, snabbt och smidigt. Men det är trots allt bara en automatisk maskin som har svårt att brygga en riktigt god kopp kaffe eller espresso. En sådan kopp som en manuell maskin kan ge.

En viktig fråga är förstås vad det är för kaffe som du har provat? Du bör nog prova olika sorter innan du dömer ut maskinen helt. Om du saknar fylligheten, prova ett kraftigare kaffe. Jag tror att det kaffet du fick med från butiken kanske inte var det färskaste och inte heller det bästa. Men jag vet förstås inte alls :)
 

basiecally

Well-known member
Om du inte köper en helmanuell maskin (typ Flair, ROK, Robot) utan maskinen har en ångkokare så behöver du inte skaffa en separat mjölkskummare. Gaggiga Classic Pro är ett populärt val för nybörjare. Spakmaskiner är ett trevligt alternativ med men är ännu ett steg bort från enkelheten med en helauto eftersom man får utöva trycket själv med en spak.
 

zahl

New member
Jag tror nog att EQ.700 är en ganska bra helautomatisk kaffemaskin. Som vanligt med automatiska maskiner så är det enkelheten som man köper. Med en knapptryckning får du en cappuccino direkt ner i koppen, snabbt och smidigt. Men det är trots allt bara en automatisk maskin som har svårt att brygga en riktigt god kopp kaffe eller espresso. En sådan kopp som en manuell maskin kan ge.

En viktig fråga är förstås vad det är för kaffe som du har provat? Du bör nog prova olika sorter innan du dömer ut maskinen helt. Om du saknar fylligheten, prova ett kraftigare kaffe. Jag tror att det kaffet du fick med från butiken kanske inte var det färskaste och inte heller det bästa. Men jag vet förstås inte alls :)
Jag är absolut helt med på att man köper enkelheten så som du säger och att det är skillnad på en sån här maskin och en manuell. Men jag hade ändå högre förväntningar när man köper en maskin som ligger på nästan 20.000kr.
Jag fick med "Noir barista" bönor avsedd för espresso och cappuccino från butiken och så har jag testat Zoegas "inenzo". Har du tips på bönor att testa för ett fylligare kaffe utan att det blir beskt eller surt? :)
 

basiecally

Well-known member
Jag är absolut helt med på att man köper enkelheten så som du säger och att det är skillnad på en sån här maskin och en manuell. Men jag hade ändå högre förväntningar när man köper en maskin som ligger på nästan 20.000kr.
Jag fick med "Noir barista" bönor avsedd för espresso och cappuccino från butiken och så har jag testat Zoegas "inenzo". Har du tips på bönor att testa för ett fylligare kaffe utan att det blir beskt eller surt? :)
Tror det är lite pudelns kärna. Det är just balansgången mellan beskt och surt som är svår när du inte har möjlighet att justera malningsgraden i nån egentlig utsträckning. Oftast kompenserar såna här apparater (iaf kommersiella på arbetsplatser och så) med riktigt mörkrostade bönor och en rejäl dos robusta i dem. Mörkrostat kaffe sväller mer i "portafiltret" vilket hjälper till med att öka motståndet i pucken. Robusta innehåller ca 30% mer koldioxid efter rostning än vad arabica gör så det är lättare att få en rejäl crema med för den som tycker att det är viktigt. Mörkrost mår också bättre av en lite lägre bryggtemperatur, vilket också kan vara ett problem i helautomatiska maskiner.

Men det är också mörkrost och robusta som gör att du får beska smaker, ffa om du överextraherar kaffet. Surt blir kaffet om du antingen maler för grovt eller har för låg temperatur. Eller om du inte lyckas bygga upp tryck nog, vilket ofta är en konsekvens av malningsgraden. Den kan dock även kontraintuitivt nog blir surt om di maler för fint, eftersom det då oftast bildas kanaler i pucken där vatten kan forsa genom utan att röra det övriga kaffet.

Kan nog sticka ut hakan och säga att ALLT kaffe går att få att smaka fylligt utan att vara beskt eller surt. Det beror bara på hur mycket justeringsmån man har. I ditt fall, med en helautomatisk maskin, skulle jag tro att en relativt nyrostad, åt det mörkare hållet, arabica från sydamerika skulle kunna vara ett bra alternativ.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,164
Inlägg
151,765
Medlemmar
18,956
Senaste medlemmen
Magnus T
Topp