Beslutsångest - Gaggia Classic eller Rancilio Silvia?

Hej
Antar att frågan dykt upp tidigare. Jag tänker lägga en beställning på en espresso maskin. Det står mellan en Gaggia classic eller en Rancilio Silvia. Jag har läst tester och kollat forum men det verkar inte finnas någon solklar vinnare.

Det kommer bli espresso ffa till mig själv och någon latte till min flickvän. För mig är det viktigaste med fin crema. Kommer inte servera större sällskap, isåfall åker Mocamastern fram.

Frågan är hur mycket mer jag får om jag satsar på Rancilion? För mig är kvalitet viktigast, vill ha saker som är bekymmersfria och håller i många år.

Det är 2000kr som skiljer mellan maskinerna (Gaggia 3999 och Rancilio 5999kr). Är det värt att betala mellanskillnaden?
Några uppenbara för eller nackdelar mellan maskinerna?

Ps tänker inte köpa begagnat även om jag förstår att många förordar det.

Mvh
Jesper
 

Jonken

Well-known member
Silvia har några komponenter som håller högre kvalité. I längden håller ffa kokaren i mässing bättre än Gaggians i aluminium - men det finns istället en risk för torrkokning om man råkar köra den utan eller med för lite vatten. Båda är bra val.. Men jag tycker att Gaggia Classic är lite enklare att använda för espresso utan modifiering medan Silvia är den solklara vinnaren om man vill få bra ånga. Båda är lite utdaterade och skulle verkligen behöva PID från fabriken så att användarupplevelsen förbättras. Det finns det t.ex. maskiner från Lelit som har.

Men gemensamt för maskiner med många ventiler, packningar och elektronik är att det alltid kommer till lite underhåll, avkalkning och mycket rengöring. Det blir inte direkt bättre med högre budget.

Vill man ha en helt bekymmersfri maskin tycker jag att Cafelat Robot är överlägsen. Både enkel och mer avancerad, behöver inte avkalkning/bakspolning/temperatursurfning/spolning/borstning/elektronik/el eller ens mycket till rengöringsmedel och smörjning. Jag sköljer korg och spridarfilter med vatten och torkar bort oljor med fingrarna eller ett papper. Blir inte enklare än så. Uppoffringen är att man måste ha något annat för att skumma med, men det börjar komma fler alternativ där.

Crema beror mest på vilka bönor man använder. Glöm inte budget för en bra kvarn också.
 
Senast ändrad:
Silvia har några komponenter som håller högre kvalité. I längden håller ffa kokaren i mässing bättre än Gaggians i aluminium - men det finns istället en risk för torrkokning om man råkar köra den utan eller med för lite vatten. Båda är bra val.. Men jag tycker att Gaggia Classic är lite enklare att använda för espresso utan modifiering medan Silvia är den solklara vinnaren om man vill få bra ånga. Båda är lite utdaterade och skulle verkligen behöva PID från fabriken så att användarupplevelsen förbättras. Det finns det t.ex. maskiner från Lelit som har.

Men gemensamt för maskiner med många ventiler, packningar och elektronik är att det alltid kommer till lite underhåll, avkalkning och mycket rengöring. Det blir inte direkt bättre med högre budget.

Vill man ha en helt bekymmersfri maskin tycker jag att Cafelat Robot är överlägsen. Både enkel och mer avancerad, behöver inte avkalkning/bakspolning/temperatursurfning/spolning/borstning/elektronik/el eller ens mycket till rengöringsmedel och smörjning. Jag sköljer korg och spridarfilter med vatten och torkar bort oljor med fingrarna eller ett papper. Blir inte enklare än så. Uppoffringen är att man måste ha något annat för att skumma med, men det börjar komma fler alternativ där.

Crema beror mest på vilka bönor man använder. Glöm inte budget för en bra kvarn också.
Tack för att du tog dig tid att svara. Kaffecompagniet rekommenderade Lelit Glenda Professional för samma pris som Silvia, för 1000kr extra får man den med PID. Nu blev ännu mer obeslutsam😂 Jag tänkte åka dit och kika, såg att dom även har Cafelat Robot som du rekommenderar.
 

basiecally

Well-known member
Om Cafelat Robot känns intressant så kan du ju kika på andra manuella spakmaskiner med. LaPavoni Europiccola är en klassiker som ibland går att hitta beggad. Jag har själv en Zacconi Riviera Baby som jag har funderat på att göra mig av med. Skriv ett PM om det kan vara intressant.
 
57mm och lite mindre kokare. Ingen större grej tycker jag, bättre valuta för pengarna.
Kom över en nästan ny Rancilio Silvia, 6månader gammal för 4tkr som jag slog till på. Tänkte börja med färdigmalda bönor men vet att jag kommer behöva en kaffekvarn snart.
Har du möjligtvis tips på en prisvärd kvarn, max 3tkr?
Mvh
Jesper
 
Silvia alla dagar i veckan!! Min V6:a är super och jag är så nöjd. Hade en Classon från 15 innan.

N’sta maskin blir en Silvia Pro med Dual Boiler ☕
 

AKOAAKOA

New member
Jag hade en silvia för 10år sedan (bör vara v2) som jag tröttnade på för att den tog för lång tid att värma upp.

Nu är jag dock sugen på espresso igen. Jag har en sage smart grinder och vill ha en enkel maskin runt max 5k. Snurrar runt mellan följande:

Gaggia classic: enkel och billig men gillar inte att den "behöver" moddas till 9 bar och temperaturen verkar lite instabil.

Sage bambino pro: enkel och verkar kunna göra ok espresso men kanske inte håller i längden

Lelit Anna pid: verkar ha allt men 57mm verkar avskräckande. Garantier via amazon är väl mer tveksamt hur det fungerar. Går de att reparera/hitta delar till?

Jag är väl mest inne på en Lelit nu men tänkte höra om jag missat någon?

Jag hade egentligen föredragit att köpa en moddad gaggia begagnad men det verkar inte så lätt att få tag på någon?
 
Topp