Jonken
Well-known member
Jag har varit sugen på att experimentera med naturlig smaksättning av råkaffe eller till och med jäsa om bönorna hemma, men har varit lite bekymrad över om att smak skulle sätta sig fast i trumman så att det påverkar nästa sats.
Hittills har jag bara försökt mig på torrefacto och olja i vanlig panna av det skälet (nästan omöjligt att lyckas med) men nu har jag en Hive, som är enkel nog att rengöra för att jag ska våga experimentera.
Först ur blir kanelstång enligt metoden som Saša Šestić beskriver här https://perfectdailygrind.com/2021/08/infused-coffees-experiments-with-fermentation/
Jag hade i 3 kanelstänger med 150g råkaffe och fyllde med vatten. Planen var att låta det stå 3 dagar trots lite oro för mögel men när jag upptäckte att bönorna redan hade börjat gro och inte verkade absorbera mer vatten nöjde jag mig med ett dygn istället.

150g råkaffe blev till 296g återfuktade bönor. Om jag visste det hade jag försökt få mindre överflödigt vatten. Undrar om det inte hade varit smartare att låta kanelstängerna ligga i alla fall ett dygn i förväg så att den första vätskan som tränger in i bönorna redan är mättad. Vätskan smakar lite svagt beskt av gräs / hö och kanel och var ungefär 1% tyngre än vatten. Kanske försvinner lite koffein på det här viset?

Stora respektive små exemplar.

Använder en svamptork på låg värme för att torka igen. Utgår från att fukthalten i de torra bönorna var max 12% och antagligen lite lägre, så jag satsar på en torrvikt på 4% mer eftersom det ska kunna blåsa lite liv i halvgamla bönor.
Hittills har jag bara försökt mig på torrefacto och olja i vanlig panna av det skälet (nästan omöjligt att lyckas med) men nu har jag en Hive, som är enkel nog att rengöra för att jag ska våga experimentera.
Först ur blir kanelstång enligt metoden som Saša Šestić beskriver här https://perfectdailygrind.com/2021/08/infused-coffees-experiments-with-fermentation/
Jag hade i 3 kanelstänger med 150g råkaffe och fyllde med vatten. Planen var att låta det stå 3 dagar trots lite oro för mögel men när jag upptäckte att bönorna redan hade börjat gro och inte verkade absorbera mer vatten nöjde jag mig med ett dygn istället.

150g råkaffe blev till 296g återfuktade bönor. Om jag visste det hade jag försökt få mindre överflödigt vatten. Undrar om det inte hade varit smartare att låta kanelstängerna ligga i alla fall ett dygn i förväg så att den första vätskan som tränger in i bönorna redan är mättad. Vätskan smakar lite svagt beskt av gräs / hö och kanel och var ungefär 1% tyngre än vatten. Kanske försvinner lite koffein på det här viset?

Stora respektive små exemplar.

Använder en svamptork på låg värme för att torka igen. Utgår från att fukthalten i de torra bönorna var max 12% och antagligen lite lägre, så jag satsar på en torrvikt på 4% mer eftersom det ska kunna blåsa lite liv i halvgamla bönor.
Senast ändrad: