Bästa kvarn för filter

TheEspressoNerd

Active member
Halloj,

Någon här på forumet som har testat både zp6, ode MP och pietro pro brew?

Eller har ni några andra förslag på bästa filter kvarnen om det man söker är klarhet?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det är vi nog några stycken :)

Jag har inte gjort ordentliga jämförelser med ZP6 än, men Ode+SSP MP och Pietro Pro Brew tror jag nog är snäppet vassare om man vill åt maximal 'klarhet'. Själv tycker jag att de känns snarlika varandra, vissa föredrar Pietro men det blir såklart mer jobb att veva.

Vad blev det för kvarn till espresso? MP gör sig minst lika bra för det också, så där kan det vara värt att fundera på någon annan kvarn än Ode att sätta de i. Rätt nöjd med DF64V för att växla metoder (en Ode blir däremot smidigare för t.ex. 1 liter brygg om det är avsikten)
 

TheEspressoNerd

Active member
Okej, just nu sitter jag på en Niche och en commandante men ska köpa en df64 (när den kommer tbx i lager på kaffecompagniet) för mer ljus espresso dock har jag inte riktigt bestämt vilka skivor jag sätta i den. Därav om jag valde något annat än mp så vill jag även ha en filterkvarn som är maximal i ”klarhet”. Du som sitter på en df64 kanske kan ge input på hur den hanterar att byta från filter/esp på daglig basis??

Commandanten är jag nämligen inte så nöjd med, antingen har jag fått en som inte är perfekt kalibrerad eller så är det något annat :unsure:
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Man kan tappa upp till 0,5g från filter -> espresso/cezve på DF64V i alla fall. Inte bäst i klassen, men det får duga. När jag ställer upp till filter rensar jag gärna med ett par bönor. Lätt att ställa in och för ~1500:- mer än DF64 gen 2 får man ställbar RPM i en slimmad och tyst kvarn som än så länge har utkast som är busenkelt att rengöra (verkar ändras i kommande version).

Personligen tycker jag bäst om skivorna som SSP numera säljer som MP_V1 för ljusrostad espresso medan MP_V2 (de första att kallas MP) faktiskt har varit aningen trevligare för filter, lustigt nog.

Comandantes kvarnar har lös kon i malverket, så det bör inte vara någon större skillnad mellan exemplar.
 

TheEspressoNerd

Active member
Okej, det låter ju klart möjligt och som en bra lösning istället för en bara för filter och en för ljus rost espresso.

Hur mycket använder du dig av rpm justeringen? Lockas personligen lite mer av plasma generatorn i df64 gen 2.

Jo så är det men den är också kalibrerad med skruvarna som finns ”under” kvarnen i fabriken så där finns det en liten chans att något kan ha hänt, eller så är det bara att jag inte diggar koppen den producerar.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag brukar försöka ha den på så låg RPM som möjligt. För espresso (och i undantag filter) kan det hända att den inte orkar med på 600RPM eftersom det sänker effekten - har själv inte varit med om det med MP men däremot för espresso/cezve med LS. Sen har jag för vana att snurra upp till 1800RPM för att få ut så mycket som möjligt - mest för att det känns bra visserligen eftersom det handlar om väldigt liten mängd.

För LS tycker jag kunna påstå att det är mer än en gimmick med varvtal. Jag har inte hunnit jämföra ordentligt med MP, fast det känns som att kaffet generellt har blivit bättre vs. 1400. Det är omtvistat vilken effekt det har, om inte annat blir det tystare och renare (men långsammare).

Problemet med en 'plasmagenerator' är att den bara fungerar med rent utkast. När den fallerar kan det vara ganska stor risk att utkastet sätter igen med en propp av kaffe. Osäker på hur vanligt det är och om det främst gäller mörkare rostning utan RDT, men får i alla fall intryck av att det är ett större problem än vad diverse videor kan ge intryck av.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det här är mina preferenser:

Cezve: LS > MP
Ljusrostad espresso: MPv1 > MPv2 > LSv1
Mörkrostad espresso: LS
Filter: generellt MPv2 > MPv1 > LSv1 (men det beror mycket på bönorna, ibland passar t.ex. LS bäst)

Som sagt verkar MP vara ett säkrare kort i DF64V om man vill åt lägsta RPM. Om du vill att påsens smakbeskrivning ska slå igenom tydligt är det skivorna som gör det (men bönor med tung bearbetning riskerar att smaka surdeg och adstringent som filterkaffe, fungerar ofta bättre som espresso om man gillar extrema smaker).
 

TheEspressoNerd

Active member
Mm på dig låter det som MP v2 (eftersom jag inte verkar hitta vart man får tag på v1) är bästa alternativet.

Någon annan här på forumet som har testat ovan och har någon åsikt som skiljer från Jonkens?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
$220 + 25% moms och kanske mindre avgift. Det som gör Pietro mer prisvärd, men kanske inte så rolig i längden om man vill försöka använda den för espresso.
 

Forumstatistik

Trådar
14,772
Inlägg
156,497
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp