Avkalkningsfest! (vid ändring till/från sommartid)

Stefan Böna

Mr Microtext
Håller som bäst på att skölja ur maskinen efter citronsyran fått verka. Passade på att göra rent portat och korgarna också. Ska backflusha som avslutning och dra mig ett par skott med bönorna i den ny-grindzade kvarnen! :)

//Stefan (som väntat kanske lite för länge med att göra rent i maskinen ordentligt; nu var det dags)
 

bauta

Well-known member
En annan som är van att avkalka Classic & Silvia men nu sitter med en Brewtus med avhärdningsfilter innan - hur gör jag? Vad jag förstår behöver man inte kalka av då eller? Om det ens går el är rekommendabelt med en Brewtus?
 

Timpolanen

Well-known member
Har suttit och letat efter guider på avkalkning , men inte funnit någon bra :/

Jag ska avkalka min Gaggia TS nu kokare på 2.3L. Har 60g citronsyra och en flaska "Tripple action domestic descaler".

Tänkte köra citronsyran först sedan medlet.


Tacksam för snabbt svar! :)
 

Timpolanen

Well-known member
Har ju löst upp 40g citronsyra i tanken ca 2.5L. Håller på att tappa i hetvattenkranen så kokaren fylls med syrablandningen, tänkte låta det stå sedan i ett par timmar. Hur låter detta?
 

rannagarden

Well-known member
Så länge det inte är en alu-kokare i din TS så kan du nog köra det mesta i syraväg eller kommersiellt "avkalk" som löser kalk.

/M
 

Timpolanen

Well-known member
Okej, jo det är en koppar kokare :)

Har snart fått ur syran, fan va segt det går :/ Tappa 0,4L vänta 5min tills den fått tryck och fyllt upp, å igen å igen :p
 

wesaft

Well-known member
På söndag är det dags igen.
Blir avkalkning här hemma då Giotto:n har räddat många trötta mornar :)
 

awol

Well-known member
Tack för påminnelsen, ska till Stockholm i helgen och ska passa på att inhandla avkalkningsmedel för kaffemaskiner. Kanske är overkill, men å andra sidan är det ingen stor kostnad i slutändan. Vad tycker ni, är detta en bra guide? http://espresso-press.com/?p=248
 

hne

Well-known member
Tack för påminnelsen, ska till Stockholm i helgen och ska passa på att inhandla avkalkningsmedel för kaffemaskiner. Kanske är overkill, men å andra sidan är det ingen stor kostnad i slutändan. Vad tycker ni, är detta en bra guide? http://espresso-press.com/?p=248

Nej. Att tömma hela tanken på vatten tar längre tid än pumpen i en silvia kan förväntas må bra av. Efter en minut bör man låta den vila och svalna lite. Det finns inget krav på att köra med speciella avkalkningsmedel. Det går i en silvia (som ju har mässingskokare) precis lika bra med lagom dos citronsyra. Vinsyra är också utmärkt mot kalk. Om man vill ha det riktigt billigt kör man med ättiksprit. När vattnet slutar smaka ättika har man spolat rent nog. Det är inte farligt att få i sig rester av vare sig citronsyra, vinsyra eller ättiksprit. Vad är det förutom något av dessa i specialavkalkningsmedlet?

Jag använder citronsyra och ättika för all form av avkalkning i hemmet: espressomaskin, vattenkokare, kastruller, badrum (fukta kakelfogar ordentligt först för att inte lösa upp dem så mycket).
 

Lucifer

Well-known member
Tror jag hoppar denna avkalkning, det har varit så tnnt med kalk de två senaste gångerna, maskinen stod i sthlm hos förra ägaren, och Södertäljes varken tycks vara mjukare och bygger knappt på.
 
Senast ändrad:

awol

Well-known member
Nej. Att tömma hela tanken på vatten tar längre tid än pumpen i en silvia kan förväntas må bra av. Efter en minut bör man låta den vila och svalna lite. Det finns inget krav på att köra med speciella avkalkningsmedel. Det går i en silvia (som ju har mässingskokare) precis lika bra med lagom dos citronsyra.

Tack hne! Vad tycker du är en lagom mängd citronsyra?
 

awol

Well-known member
Tack wesaft, nu har så maskinen avkalkats. Verkade inte vara några större mängder avlagringar, bara svagt grönfärgat vatten första tömningen.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,467
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp