Att veta vad man jobbar med - Hur varietet, process och rostning påverkar extraktionen


basiecally

Well-known member
Hej!

Lance Hedrick gjorde en intressant video för ett tag sen där han nästan kommer in på vad man kan vänta sig av olika typer av bönor och processer. Han berättar att det spelar roll, tar upp två exempel som jämförelse, och återkommer sen inte alls till hur de flesta, vanligt förekommande varianterna av bönor beter sig i termer av hårdhet, löslighet och porositet.

Processerna är lättare att förstå. Hårdare rostning ger en mer lättextraherad böna. Naturals och i allmänhet fermenterade bönor kommer vara lättare att extrahera än tvättade.

Men sen då? Finns nån här med kunskap om hur olika varianter (varietals?) beter sig extraktionsmässigt? Kan vi kanske rent av få till en lätt generaliserande lista?

 

Jonken

Well-known member
Du kanske kan fråga om han kan göra en lista? Nu har han ju ganska många följare men på t.ex. Instagram tror jag att det fortfarande kan vara större chans än man tror att få respons.

De försök till generalisering jag har läst har å andra sidan misslyckats, eftersom kaffe är så komplext. Det finns alltid bönor som bryter mönster.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Lance verkar i första hand prata om att varieteter har olika densitet. Och att det är just densiteten på bönan som påverkar hur lätt den är att extrahera.

Då borde man kunna titta på vilken höjd bönan har vuxit på. Sen brukar man ju kunna känna på vikten (densiteten) om bönorna har hög densitet. Såklart påverkar rostningen också detta.
 

basiecally

Well-known member
Kan man utgå från att SL28 har vuxit högre än en maragogype tex då? För jag vill minnas att han menade att varietén spelade roll i sig.
 

basiecally

Well-known member
Skrev och pockade på Lances uppmärksamhet idag men är rädd att vi får räkna med att inte få svar, eller iaf inte en hel lista till svar.

Så ställer frågan här igen: finns det nån här som har erfarenheter av olika varietéer från olika platser och hur de brukar bete sig? Kanske ni som rostar själva? Ska jag göra ett kollaborativt Google doc?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,164
Inlägg
151,765
Medlemmar
18,956
Senaste medlemmen
Magnus T
Topp