Artikel. Kaffe nyttigare än sitt rykte.

Lucifer

Well-known member
http://www.expressen.se/kvallsposten/ny-forskning-kaffe-nyttigare-an-sitt-rykte/

Grattis alla kaffeälskare.

Nu har ett gäng danska forskare slagit fast att kaffedrickande inte alls ökar risken för livsstilssjukdomar som fetma och diabetes.

– Det mesta tyder på att kaffedrickande varken orsakar eller skyddar mot dessa livsstilssjukdomar, säger professor Børge Nordestgaard enligt*Ekstrabladet.

Svenskarna är näst bäst i världen på att dricka kaffe och det är många som aldrig skulle överleva ens fram till lunch om de inte fick dricka sin dagliga kopp.

Samtidigt har drycken målats upp som en direkt hälsofara och som i alltför stora mängder kan leda till en*för tidig död.

Men från och med nu kan det vara dags att omvärdera kaffets giftstatus. I alla fall om man ska tro den studie som ett gäng danska forskare genomfört och som nu publiceras i " International Journal of Epidemiology ".

Undersökningsmetoden är helt unik i sitt slag och pekar på att kaffet är betydligt bättre för kroppen än sitt rykte.

Forkskarna: Överraskande

Forskarna har nämligen tittat på sambandet mellan gener och ett livslångt kaffedrickande. Totalt har DNA från 93 000 danskar undersökt för att se om det finns någon koppling mellan kaffedrickande och livsstilssjukdomar.

Slutsatsen: Det finns inget samband mellan hur mycket kaffe du dricker och risken att drabbas av exempelvis diabetes eller fetma.

Enligt forskarna verkar det snarare som att vissa människor bär på en "kaffegen" som andra saknar. Bärarna verkar, enligt studien, ha ett större behov av det svarta guldet än de som inte bär på genen.

– Det överraskande här är alltså att det inte finns något samband mellan "kaffegenen" och risken för diabetes typ 2 eller fetma. Det mesta tyder på att kaffedrickande varken orsakar eller skyddar mot dessa livsstilssjukdomar, säger Børge Nordestgaard som är professor vid Köpenhamns universitet samt överläkare vid Herlevs och Gentoftes sjukhus.

Av*Helena Sjögren

Publicerad 10 jul 2015 22:00*
 

Forumstatistik

Trådar
14,494
Inlägg
154,279
Medlemmar
19,230
Senaste medlemmen
britta
Topp