Allt om DF64V

basiecally

Well-known member
Såg hur många sidor det var på tråden om Timemore Sculptor och blev lite avis så jag startar en om min nuvarande favoritkvarn.

Nån mer som har en DF64V? Vad har ni för skivor i den isf? Har ni några erfarenheter av varvtalsreglering för olika bryggmetoder som ni vill dela med er av?
 

basiecally

Well-known member
Okej, jag börjar. Jag har SSP Cast v2 i min. Tycker de ger en väldigt trevlig balans mellan syra och fyllighet för både brygg och espresso. På Jonkens rekommendation (han har också en) har jag testat att köra espressomalning på lägre varvtal (800rpm) och brygg på högre varvtal (1300rpm). Kontraintuitivt först eftersom högre varvtal borde generera mer damm. Men jag tror, kanske inbillar mig, att det högre varvtalet ger en fylligare och mer smakrik kopp. Antagligen fler, mer lättextraherade, små partiklar. Men det lönar sig nog at ha relativt snabba filter för det.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Tillbaka från semestern kan jag fylla på med mina tankar. Det råkar vara min favoritkvarn också och det säger inte lite efter att ha gått igenom dussintals :) nog för att det finns ännu bättre - men pris/prestanda och flexibilitet är svårslaget. Liten, relativt tyst, växlar mellan samtliga metoder sömlöst och utan "smarta" funktioner som t.ex. kan vara hinder för slow feeding. Faktum är att jag har två, så att jag kan köra SSP "cast" Lab Sweet (LS) v1 sida vid sida med SSP "brew" unimodal v1 (MP_V1).

Om jag uteslutande drack ljusrost hade jag nöjt mig med MP_V1 både för espresso och filter (antagligen kompletterat med en handkvarn för vissa experimentella bönor som inte alltid passar MP så bra för pour over).

Lab Sweet har jag först och främst för lite mörkare bönor även om de är flexibla nog för att klara av hela spektrat. Ibland föredrar jag de även för ljusrostat filterkaffe. Version 2 och 3 av LS producerar successivt lite mer damm för att förenkla användning för espresso. Med det sagt kan man vara begränsad till relativt snabba skott med samtliga versioner i samband med ljusrost eller äldre bönor. Skillnaden för filterkaffe verkar inte heller vara natt och dag. I en jämförelse föredrog vi v3, en annan v1, med v2 ungefär i mitten. Har man endera version redan tycker jag inte att det finns anledning att byta eller fundera så mycket över hur de andra ter sig.

Det finns en teori om att varvtalets påverkan skiljer sig beroende på vilket sorts malverk man använder. För LS upplever jag absolut att det blir skillnad mellan lägsta (600) och högsta (1800) både för filterkaffe och espresso. Som basiecally är inne på är min erfarenhet att det blir lite blygare smakbild med lågt varvtal, närmare MP, men att jag föredrar de mer utrycksfulla resultaten med högt. För espresso ska lågt varvtal enligt SSP själva leda till mer motstånd. Har lite svårare att uttala mig om smakskillnader där, men vet att jag föredrar lågt varvtal i samband med slow feeding för cezve.

Speciellt med LS och DLC-skivorna som följer med som standard kan det hända att kvarnen inte orkar med om man går för lågt och häller i hela dosen på en gång. Jag rekommenderar jag 800 som lägsta hastighet för att i bästa fall slippa det helt. Generation 2 av kvarnen samt CF64V begränsas till 800 från fabrik. Så länge man matar bönor långsamt bör 600 inte vara något problem och det är ovanligt att ha bekymmer med MP eftersom de krossar bönorna i långsammare takt.

Jag tror egentligen att generation 1 kan vara att föredra eftersom den har ett utkast som är ännu lättare att rengöra, tillgång till lägre RPM och ingen jonisator som kan börja samla damm. Nackdelen är att det är nödvändigt med RDT, såvida man inte vill använda utkastet för att fånga silverskinn och sen borsta av det.

DLC-skivorna är i mitt tycke ganska bra för traditionell till halvmodern espresso, men inget jag vill använda till bryggkaffe - till skillnad från Coffee Chronicler. Skivorna jämförs ofta med SSP HU (64mm).

Kvarnen är gjord för skivor med 38mm innerdiameter så Mazzers (på 37mm) passar tyvärr inte. För den som är ganska händig går det att åtgärda genom att slipa bort lite från den roterande hållaren. Timemores Sculptor-skivor passar inte heller enligt uppgift eftersom skruvhålen är för små. Lite synd att tillverkare inte kan enas om en standard.

Tillverkarens ambition är väl att efterlikna Option-O Lagom P64. Vid första anblick har de gjort ett ganska bra jobb och på vissa sätt kanske de överträffar originalet, men synar man fogarna noga så syns det att man får det man betalar för. I bästa fall handlar det kanske om kosmetiska detaljer, men man köper nog en kvarn med jämförelsevis begränsad garanti och service.

En sak som har blivit sliten på min ena kvarn är det digitala varvtalsreglaget. Jag brukade vrida upp till 1800 och tillbaka ner igen efter varje användning, för att rensa skivorna på några hundradels gram extra. En dålig vana visade det sig, eftersom reglaget började glappa efter ungefär ett halvår. Nu kan den hoppa över steg eller gå åt fel håll, så jag kan behöva snurra försiktigt eller pilla en stund för att det ska bli rätt. För det mesta har jag kvarnarna parkerade på 800. P64 kan beroende på version gå ner till 200 eller 300 RPM och har (nära nog unikt) i regel tillräckligt med kraft för att det ska fungera.

I slutändan är jag väldigt nöjd med mina två kvarnar. Jag gillar till och med den lilla träklossen, som till exempel låter mig mala direkt ner i en Robot-korg, phin eller cezve.

phin_cezve_df64v_s.jpg
 

Bilagor

  • IMG_20250725_194832.jpg
    IMG_20250725_194832.jpg
    2.3 MB · Visningar: 5
Senast ändrad:

fforst

Active member
Jag tycker DF64V är en kvarn som har litegrann gått under radarn. Troligen eftersom den sågades på grund av stallningproblem i början.
Jag köpte min (gen 1) för drygt ett år sedan och är riktigt nöjd. Jag ersatte runda träklossen med en egen lösning eftersom jag oftast använder WW bildshakern under. Basen skrev jag ut med 3D-skrivare och träklossen är i ek med magneter som jag borrade hål för underifrån.
Hjulet för att ändra varmtal satte jag ett 3d-utskrivet lock på eftersom jag inte tycker om att det lyser hela tiden.
https://photos.app.goo.gl/tNy5aow95b4BRjej7
Jag använder LS v3 skivor i kvarnen som jag tycker mycket om för espresso. Jag brukar mala med 1000 rpm. Jag fick delvis stalling även med 800 rpm.
Ett plus är också att den är latt att öppna och rengöra. Förstår inte riktigt varför vissa ser det som en nackdel att utkastet består av två delar. Det gör att det är lätt att öppna.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Kanske intresserar någon att justeringen per streck ska vara ~8.3µm (jämför med ~10,4µm för gamla DF64). För mig duger det fint för espresso, men jag använder ju också främst manuella maskiner. Om man har pump-maskin skulle en utskriven nonieskala ("vernier") kunna vara praktisk. Eller kanske ersätta hela etiketten eftersom det är lite olyckligt med decimaler.
 

Askan

Active member
Jag hade planer att experimentera lite med hastigheten men har egentligen mest kört 1000- 1200 förutom när jag kör riktigt ljusrostat då jag speedar upp för att slippa att den jammar. Jag maler endast espresso i min och har handjagare för Pour over eller French press.
 

nulland

New member
Kul att du startade en tråd om DF64V! Jag har själv en och kör med standardplattor, men funderar på att testa keramiska plattor framöver för lite jämnare malning och lägre värmeutveckling.

När det gäller varvtalsreglering har jag märkt att lägre varv ger en jämnare extraction vid bryggning för pour-over och AeroPress, medan högre varv fungerar bra för espresso. Det gäller att testa sig fram beroende på hur fin malning du behöver för respektive metod.

Andra här som kör DF64V, vilka plattor och varvtal använder ni för olika bryggmetoder?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Välkommen till klubben ;)

keramiska plattor framöver för lite jämnare malning och lägre värmeutveckling.
Det blir definitivt inte jämnare malning med keramiska skivor, tvärtom. Skulle tippa att metall är bättre på att leda bort värme också.

Jag kör SSP MPv1 för extra ljus espresso och brygg, samt SSP LSv1 för mellan->mörk espresso samt bönor som blir lite väl utrycksfulla med MP för brygg och allt lite mörkare (nog för att de fungerar för ljust också, men har man flera så kan man ju specialisera :cool:).

Kör oftast 800 rpm för att det är tyst och för det mesta tillräckligt starkt oavsett hur man gör. Med LS kan man ändra profilen en hel del genom att skruva på varvtalet, där känner jag snarare dragning åt att köra högre för brygg.

Uppskattar SSP betydligt mer än original-skivorna, fast de har ju inte lika traditionell profil. Man vinner särskilt mycket för brygg.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Utöver RPM kan man ju också leka med att mata bönorna långsamt. I de fallen kanske jag går ner till 600 (gen 1) och lite finare inställning, som för övrigt behöver justeras i takt med varvtal också.
 

basiecally

Well-known member
Kul att du startade en tråd om DF64V! Jag har själv en och kör med standardplattor, men funderar på att testa keramiska plattor framöver för lite jämnare malning och lägre värmeutveckling.

När det gäller varvtalsreglering har jag märkt att lägre varv ger en jämnare extraction vid bryggning för pour-over och AeroPress, medan högre varv fungerar bra för espresso. Det gäller att testa sig fram beroende på hur fin malning du behöver för respektive metod.

Andra här som kör DF64V, vilka plattor och varvtal använder ni för olika bryggmetoder?
Använder SSP Cast v2 för både brygg och espresso. Mycket trevliga skivor. De skiner väl inte i någon särskild riktning specifik utan ger en väldigt bra balans mellan kropp, sötma och syra i min mening. Lite på bekostnad av smakseparation. Hade man pratat ljud hade de varit som en bra hifihögtalare. Trevliga att lyssna på med bra tryck i alla register. SSPs mer unimodala skivor är mer som studiomonitorer. Jättebra för att höra alla instrument för sig själva men "ärligheten" kan göra att helheten inte blir lika njutbar om man inte är van vid att lyssna på dem. Och att den där tamburinen slår igenom lite väl hårt i mixen :).

Ju snabbare det går, desto mer dammar det. Du märker det på att dina filter sätter igen mer när du kör pour over. Eller att dina espressoskott på samma malningsgrad tar längre tid, och riskerar att smaka både surt och beskt samtidigt. I regel vill man ha en del damm med traditionell espresso, som i övrigt är ganska förlåtande och sväller i portafiltret, för att hålla ihop pucken. Med ljusrost får du inte samma svällning så motståndet blir lägre och man måste mala finare. Ska det inte bli kanalbildning då så måste man prioritera att mala väldigt jämnt. Dvs så lite damm som möjligt.

Jag kanske slår in öppna dörrar här men tänker att det kan vara viktigt att förstå varför man väljer som man gör när det kommer till varvtal. Jag brukar köra 800 för espresso och 1300 för pourover. Vilket är helt bakvänt det jag beskrev ovan. Fick tips av Jonken om att testa, att det blir fylligare och smakrikare koppar pour over med lite högre varvtal. Jag håller med, men har börjat labba med lägre varvtal även där. Upplever att man får jobba lite mer med sin teknik och hur fort man häller dock, eller så får man byta till ett långsammare papper. Jag som för tillfället bara använder Harios V60papper kör fler hällningar ist, för att undvika underextraktion.

Använde länge en slow feeder till min DF64 (inte V) och upplever att jag får ungefär samma effekt på mängden damm genom att sänka varvtalet på min DF64V som jag fick när jag matade in bönorna långsamt. Sen har ju DF64V en rad andra fördelar framför sin föregångare men kan vara värt att veta för den som vill åstadkomma en mindre dammig malning att just den aspekten iaf går att åstadkomma med några enkla, 3Dprintade delar.
 
Senast ändrad:

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,215
Inlägg
159,786
Medlemmar
19,751
Senaste medlemmen
Tomatpinne
Topp