Aeropress-SM 2021


svartvest

Well-known member
Ny regler 6-8

Vad skall man tänka om de nya reglerna mängden kaffe och mängden färdig dryck, lite tråkigt för jag tycker att det är lite spännande att se hur tävlingsrecept har format en ny bryggstil, dock kan även detta göra det.. men lite avsmalnande... Samma sak kan jag tänka om tiden, 5 min gör att man inte kan gör så mycket. När jag tävlade tog jag tiden i anspråk, första rundan för att jag var slarvig men använda 6-7 av de 8min som det var tidigare...

Input??

RULE #1
The brewer used must be a genuine AeroPress. No other brewer may be used in the drink preparation.

RULE #2
All three parts of a genuine AeroPress brewer must be used; the chamber, the plunger, and the filter cap. Aftermarket or non-genuine parts are not allowed.

RULE #3
Any type of filter is allowed, so long as it does not replace the filter cap itself (see rule #2). The filter can be made out of paper, metal, cloth, or any other material.

RULE #4
Ground coffee and water are the only ingredients allowed.

RULE #5
If the Hosts have specified a competition coffee, this is the only coffee that may be used.

RULE #6
Competitors may use a maximum of 18g of roasted coffee in their recipe.

RULE #7
Competitors must prepare a minimum of 150ml of brewed coffee.

RULE #8
Coffees not presented within the time limit of 5 minutes will not be evaluated.

RULE #9
Failure to comply with any of the above may result in disqualification.
 

Jonken

Well-known member
Jag tycker att det verkar bra om de försöker sätta en lägre gräns för bryggration. Dels för att förhindra slösaktiga recept där man kompenserar dålig extraktion med mer bönor. Men också för att det blir enklare att jämföra om TDS inte skiljer allt för mycket.

Jag har inte koll på hur tävlingarna brukar gå till, men jag antar att det är blind-test i vanliga fall? Den biten verkar ju gå förlorad om domaren ska brygga själv och smaka direkt. Visst blir det kanske lite orättvist om domaren misstolkar receptet, rör/häller/trycker på ett annat sätt eller fumlar till något moment.. men kul ändå med en covid-anpassad tävling :)
 

onyman

Well-known member
Det verkar som att den lokala arrangören kan välja mellan att anordna online eller in person tävling. Online tävlingen tycker jag låter riktigt tråkig, känns mer som ett lotteri.

De nya 18g kaffe in /150g dryck ut reglerna är fortfarande ganska generösa: går ju att överdosera ganska mycket.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Det verkar vara ganska tyst från arrangören. Ingen uppdatering de senaste månaderna, tyvärr.
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Då finns det en tid och en plats för Swedish Aeropress championship 2021.

1631029517047.png

Tid​

lördag, 2 oktober 2021
14:00 – 17:00

Plats​

Lilla Kafferosteriet, Lokstallarna
51 Södra Bulltoftavägen
212 22 Kirseberg

Mer info och anmälan:
 

svartvest

Well-known member
Den 1okt 15.00-21.00 kommer det att vara kaffehäng i Centrumkyrkan i Malmö, som jag förstår ligger det en bit från centrala delarna.. Kafferosterierna Edmans bönhus Laholm, och Budhas kafferosteri Lycksele
 
Senast ändrad:

svartvest

Well-known member
Tack så mycket, ja det är verkligen omtumlande och roligt. Så nu kommer helgens historia.

Jag har länge förberett ett recept som gick ut på att göra ett koncentrat som sedan skulle spädas. Det som vi visste var att det var en kaffe som heter Kayumbu från södra Rwanda, röd bourbon, Jackson odlad på 2000m jäst med sitt egna fruktkött. Karaktär av Elegant toner av citrus, honung och svart the. Hemma hade jag ett kaffe från Nordby Abakundakawa som beskrivs fylligt, svart the, blommiga toner och mandel. Även detta en bourbon.

Jag hade några recept, på lager men lite off kändes det.. men väskan packad för att åka med fakiren 06.30 från Skellefteå så började tankarna gå till ett recept som jag gjorde i februari…måste upp och leta efter lappen. Yes där var den. Inspirationen kom ifrån Gary Coffeefusion Australien…

På fredagen gick vi runt och botaniserade bland Malmös kaffen och på eftermiddagen och kvällen hade Edmans bönhus och Budhas kafferosteri en spontan kaffeprovning, på internationella kaffedagen folk från sju olika länder mötes. Wow..så roligt. Där så testade min brygg som jag hade tänkt, gick inte hem… Så nu var det dags att fundera, jag tog fram lappen och gjorde min tweak på receptet. Och bom den fungerade, justerade till malningen och där kom sötman men ändå en behaglig syra.

På lördag så fick vi 30 min att testa våra recept och det som var min största oro, vattnet. Det är som natt och dag att jämföra vatten från Skellefteå och Malmö..Jag hade med mig vatten hemifrån, dock är inte vattnet optimalt för kaffe, sedan hade jag med mig två olika köpvatten och på plats fanns det två olika filtrerat vatten av BST…jag valde vattnet med en magnesium tillsats.

Första koppen bra men, lite grövre malning, sedan bytte jag till Aesir filter och där satt den. Detta kör vi på.

Så till receptet

Inverterade metoden

Filter Aesir eller dubbla vanliga, förfukta dem

18gr kaffe malde på min Kinu, ungefär de mindre bitarna i grovsalt. Men i malningen så är det en hel del mindre pulver.

38gr kallt vatten i en spruta

210 gr kokhett vatten.

Blanda kaffe och vatten genom att spruta och blöta upp kaffet, rör om allt inte är blött.

Låt det dra i 45 sekunder.

Häll på sedan 210 gram varmt vatten, bryt ytan och låt den dra 1,15 minuter

Sätt på locket 1,50 snurra lätt och vänd vid 2 minuter

Pressa sakta 40-45 sekunder

Och det var det hela. Det var många som var konfunderade över vad jag gjorde, en spruta och kallt vatten och hett vatten.

Min upplevelse är att i det kalla vattnet kommer en del toner fram och i värmen andra. Sedan vill man få ner tempen så att domarna kan känna tonerna, jag provade nu att mäta tempen dock utan kaffe och då landade den på 82 grader när allt är i, sedan tar det någon minut tills domarna får kaffet vilket även det sänker tempen, samt att den är i en porslinskopp.

Sedan kan man analysera sönder allting, det är för mig en ära att vinna, och många rundor var domarna oense och en utslagsröst var nödvändig detta visar på hur jämt startfältet är. En stor vinst är att få träffa er andra med samma engagemang och kaffeglädje, det kan känna är något av det största av allt. Så gör dig redo nu, för det kommer fler tävlingar, det är nervöst men otroligt lärorikt.
 
Senast ändrad:

svartvest

Well-known member
En eloge för att använda normal dos med bönor :)(y)
Hur långt ifrån nollpunkten på din Kinu?
Förlåt jag har missat denna fråga. Jag använder en enkel digital däckdjupsmätare som jag köpt på Jula, den mäter avståndet från kanten ner till botten av kvarnhjulet. Det är ett snabbt och enkelt sätt att mäta och jag har koll på hur mycket jag behöver justera. Gömmer oftast bort var hade jag den på senast. Nu vet jag att jag ligger mellan 2.40 och 3.50 beroende på kaffe och recept.
 

Forumstatistik

Trådar
14,016
Inlägg
150,550
Medlemmar
18,793
Senaste medlemmen
assisttrading
Topp