Är det någon som gillar syrlig espresso?

DavidLundholm

Well-known member
Jag försöker förstå varför många caféer som serverar specialkaffe ofta serverar enligt mig förskräckligt syrlig espresso.
I en annan bryggmetod så kan jag absolut uppskatta de friskare tonernna och förstår att det kan önskas, men jag har aldrig hört någon som uttryckt glödje över en syrlig espresso.

Gillar du syrlig espresso? Förklara gärna hur du upplever dem och om en espresso utan syrlighet fortfarande uppskattas?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag gillar syrlig espresso, men inte när det går överstyr och känns som att dricka vinäger. Helst fruktig, frisk och lite söt. Jag undrar om kaféer som går över gränsen gör det för att de mest säljer mjölkdrycker ändå?

Ja, kan också uppskatta espresso helt utan syra. Ibland blir det lite tråkigt men t.ex. en len kopp sumatra är inte tokigt. Sen finns det ju fruktigt och spännande kaffe utan syra också, t.ex. Liberica.
 

onkelA

Well-known member
avskyr surt kaffe, men i en välbalanserad espresso får man gärna hitta syrlighet..
lite som att det finns beska i en bra espresso, men den smakar ingalunda beskt
 

Eismannen

Well-known member
Jag gillar syrlig espresso, men inte när det går överstyr och känns som att dricka vinäger. Helst fruktig, frisk och lite söt. Jag undrar om kaféer som går över gränsen gör det för att de mest säljer mjölkdrycker ändå?

Ja, kan också uppskatta espresso helt utan syra. Ibland blir det lite tråkigt men t.ex. en len kopp sumatra är inte tokigt. Sen finns det ju fruktigt och spännande kaffe utan syra också, t.ex. Liberica.

Har nog lite liknande smakpreferenser som Jonken fast jag är nog aningen mer känslig då det kommer till syrlighet. Litegrann tycker jag kan friska upp, men det man får ute på stan är ibland lite som om man pressat i citron i espresson.
 

DavidLundholm

Well-known member
Facinerande vilka vägar kafferesan leder en på! Nu är vi här drygt 4 år senare och jag både förstår mig på och njuter av syrlig espresso!

Men.. Det finns dock fortfarande allt för ofta trist modern espresso som inte gör en speciellt glad så det är viktigt att man lyckas få ut smakerna som räknas.
Ibland blir det inte som man tänkt men jag råder er att provsmaka även dessa misslyckanden. Jag har fått riktiga superturbos som inte nått över 2 bar som trots hög syrlighet/sura varit fenomenala!
 

FruityEspresso

Active member
Modern specialty espresso är som regel rejält syrlig. Det går alldeles väl att tillsätta någon eller några teskedar ljus sirap t.ex. om man vill balansera upp syran med mer sötma. Men ja, för att få vinäger-smak så lär du ha misslyckats rejält både med både prepareringen och eventuellt val av böna/rostnivå och/eller maskin/bryggtemperatur.
 

Osmotoro

New member
På en biologilektion när jag gick i gymnasiet så testade vi hela klassen för vilka som kunde känna "beskt". Alla fick en droppe av något ämne (kommer inte ihåg vad det hette) och ungefär en femtedel av klassen kände ingen smak alls, med de andra grinade förfärligt illa.

Jag tillhör alltså den rätt stora del av befolkningen som inte begriper vad ordet "besk" betyder och undrar litet om det finns ett samband mellan att jag, när jag gör espresso manuellt (Niche zero och Cafelat Robot) extraherar ganska mycket, ofta förbi 1:2,5 och tycker det är gott.

Nu handlar ju den här tråden om syrlig/sur espresso, men jag kan tänka mig att högextraherat kaffe, som många tycker är beskt, också kan beskrivas som surt?

Jag har inte hittat någon diskussion för oss "anti-beskare", vi borde ju ha en avvikande åsikt om t ex matlagning och drycker i allmänhet. Någon mer som funderat kring detta?
 

integrity

Well-known member
Jag har ännu inte hittat något speciellt som lockar i smaken av syrlig espresso.
Har provat av och till, verkligen försökt här och där men det är helt klart inte något för mig.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja, smak upplevs olika från person till person. Saxat från https://en.wikipedia.org/wiki/Supertaster:
Research suggests 25% of the population are non-tasters, 50% are medium tasters, and 25% are supertasters.
...och som du är inne på är det vanligt att blanda ihop surt och beskt.

Hög extraktion leder generellt till mer av allt, både syrliga och beska ämnen, men långa skott betyder samtidigt lägre koncentration och jag skulle påstå att det ofta är lättare att dricka (kanske med undantag för väldigt hårt rostade bönor). Jag är ganska känslig för beska i kaffe men har använt samma kombination med framgång :) (samtidigt har jag inga problem att t.ex. tugga på en humlekotte eller dricka öl med hög IBU, så jag tänker att det lika ofta handlar om vana/preferens).

Om du köper en enkel refraktometer kan du uppskatta TDS och se vilken extraktion du rör dig runt.

Jag har ännu inte hittat något speciellt som lockar i smaken av syrlig espresso.
Har provat av och till, verkligen försökt här och där men det är helt klart inte något för mig.

Jag skulle påstå att det är ganska ovanligt att få riktigt bra ljusrostad espresso ute på café och att det är ännu svårare att lyckas med i hemmet om man inte har passande utrustning (specifikt ställer det högt krav på malverket i min erfarenhet). Sen är det såklart inte givet att man tycker om något av de bättre exemplen heller, men jag tror att många aldrig har fått ett serverat.
 
Senast ändrad:

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,855
Inlägg
157,090
Medlemmar
19,485
Senaste medlemmen
Mandunko
Topp